Auteur: COE
In de vorige uitgave van deze krant werd het al gemeld, de geschiedenis van de Federatie zal deze ronde ontrafeld worden. De eerste vijf handelsperiodes zijn door een team redacteuren van deze krant onderzocht. Vandaag het tweede deel, dat in het teken staat van de handel. Over economische zaken is voor het grootste deel slechts statistisch materiaal overgebleven, een opsoming van feitjes zou echter te saai zijn. Daarom is er op basis van het statistische materiaal het onderstaande verhaal opgetekend.
De winnaars
Met behulp van enkele kleine speedbootjes waren de allereerste inwoners van de Federatie op het strand van Cyberië geland. Zich nog niet bewust van de potentie die elke stad had werden ze onwillekeurig over de steden verdeeld. De Overheid verzorgde in deze begin periode nog het belangrijkste deel van de grondstoffen, dit om te voorkomen dat het milieu al te veel schade op zou lopen. De handelsgeest bleek echter onder de eerste bewoners al vrij aardig te zijn. Binnen een week wist Martijnleunissen 21684,19 I-Shell te vergaren. Na die eerste week begonnen de seismografen uit te slaan, ontsnapten er rookwolken aan de vulkaan en brak er toch lichte paniek uit. Er zat niets anders op dan weer te vertrekken met de speedbootjes die nog op het strand lagen.
Na de heftige vulkaan uitbarsting moest iedereen weer van begin af aan zijn imperium opbouwen. Vanaf dat moment zouden de handelaren uit Eurodam standaard de lijst van tophandelaren aanvoeren. De tweede zou Richard worden die een slordige 32.904 I-shell wist te vergaren. Niet slecht voor een periode waarin de Federatie nog niet was omgebouwd tot een toeristische trekplijster en er nog geen mayors waren die met gigantische veel geld de handel konden reguleren. Een eervolle vermelding voor zijn prestatie in deze handelsperiode verdient toch ook m1n1conomy, van wie altijd wordt beweerd dat hij over onvoldoende handelskwaliteiten zou beschikken. Tot een week voordat een naderende storm het einde van de handelsperiode inluidde stond m1n1conomy elke keer rond de vijfde plaats in de top10 notering. In de laatste week ging het echter gruwelijk mis, de exacte oorzaak is helaas nooit op papier gezet, in de top25 van deze handelsperiode komt hij niet meer voor. Ondertussen gold voor Richard dat hij naast rijk worden ook actief was met het stimuleren van nieuwe spelers. In de TMC heeft hij een cursus laten publiceren zodat de wat minder getalenteerde inwoners het vak van handelaar sneller onder de knie zouden krijgen.
Iemand die van deze cursus ongetwijfeld veel opgestoken heeft is Dhr. Fortuyn. Dhr. Fortuyn zou vanaf het begin van de derde handelsperiode op alle gebieden domineren. Sociaal, politiek maar toch bovenal economisch. Als eerste wist hij door de magische grens van honderduizend I-Shell te gaan (uiteindelijke nettowaarde 146593,07). Toen het eiland weer eens werd ontruimd uit angst voor een vulkaanuitbarsting vertrok Dhr. Fortuyn naar Nederland. Eenmaal in Nederland aangekomen kreeg hij het nieuws te horen dat er een moord was gepleegd op naamgenoot Pim Fortuyn. Dit nieuws schokte Dhr. Fortuyn zo erg dat hij niet meer op het toneel zou verschijnen in de Federatie. In zijn geest zou een nieuwe inwoner met de naam Geert verder gaan.
In dezelfde handelsperiode als Geert zijn intreden deed, pakte James als eerste niet-Eurodammer de ronde winst (nettowaarde: 109549,57). Het spektakel dat zich in de vijfde handelsperiode ontvouwde is echter een stuk interessanter te noemen. Hij begon als een kleine handelaar in elektronica en wist zichzelf op te werken tot miljonair, het gaat om niemand minder dan Haverhoek die in vier weken tijd het gigantische bedrag van 6 miljoen wist te vergaren. Binnen vier dagen wist Haverhoek al duizend klanten tot het kopen van zijn producten te bewegen. Daarna wist hij de aandelenhandel te domineren (waarover hieronder meer). Al met al leverde het hem de grootste eindscore in de geschiedenis van de Federatie op.
De beurs
Bij opening van de tweede handelsperiode was er voor de handelaren een gigantische beurshal opgetrokken door de Overheid. Met een gongslag werd de start van de aandelenhandel op de Eurodamarak ingeleid. Het basisprencipe waardoor de beurskoersen tot stand komen werkt nog steeds hetzelfde als destijds. Als maatstaf van de prijsvorming wordt er gekeken naar de volumes van vraag naar en aanbod van producten (en dus niet naar de vraag naar en aanbod van aandelen). Voor het meten van het totale aanbod wordt bij elk product gebruik gemaakt van een wegingsfactor.
Iedereen kon destijds een ongelimiteerd aantal aandelen kopen (tegenwoordig kan men maximaal vijftig aandelen kopen). Bij opening van het beursgebouw was het voor iedereen nog afwachten hoe de beurskoersen zouden verlopen en of het überhaupt rendabel zou worden om te investeren in aandelen. Het eerste dat de handelaren opviel was dat de beurskoerzen van aandelenfondsen van kleine steden (met name YenVille) snel stegen. De prijs van producten was in kleine steden hoger, waardoor er minder producten verkocht werden en de volatiliteit (beweeglijkheid) hoger was. Volatiliteit is in dit geval dat door de lagere hoeveelheid goederen die verkocht (en aangeboden) worden in een stad de beurskoers makkelijker kan stijgen als er ineens door iemand veel gekocht wordt of juist extra sterk daalt als er een tijdje helemaal niemand iets koopt. In een stad waar standaard de hele dag door veel gekocht en verkocht wordt heeft zijn de koersschommeling lager.
Vier weken na de opening van de beurs ging het echter al volledig mis, het fenomeen aandeelfraude deed voor het eerst zijn intreden. Fraudeurs hadden het voor elkaar gekregen de koers van het Zwollar Fund in 24 uur met 48% te laten stijgen tot een hoogte van 398 punten. De overheid greep gelijk in en zorgde voor een kunstmatige koersdaling (met 80 punten). Daarnaast werd er een team van rechercheurs op de zaak gezet. Dit team ontdekte al snel dat de Zwollar Fund-zaak niet opzichzelf stond, het was het meest spectaculaire fraudegeval in een langere reeks. In de vijfde handelsperiode zou nogmaals een groot beursspektakel opgevoerd worden. In YenVille was de FES al binnen enkele dagen vrijwel leeg gekocht. Het aanbod van producten was daarom vrij laag, bij een middelgrote aankoop schoten de koerzen met tientallen procenten omhoog om vervolgens weer gelijdelijk te dalen tot de volgende middelgrote aankoop zich voordeed. De latere rondewinnaar Haverhoek was destijds de spil in het aandelenweb, tot een veroordeling wegens fraude zou het echter niet komen. Alle koersmanipulatie werd gedaan binnen de grenzen van de wet. Deze zaken hebben er toe bijgedragen dat de regels voor aandeelhandel steeds strenger werden.
NB: Na een gesprek met m1n1conomy is duidelijk geworden wat de reden is van zijn plotse verdwijning uit de Top20: hij handelde niet in aandelen. Bij de Top10 noteringen in TMC heeft men de aandelen niet in rekening gebracht, waardoor die resultaten dus vertekend zijn. We willen langs deze weg m1n1conomy toch feliciteren met zijn goede handelsprestatie. Aandelen zijn venijnig, dat weten we.