Auteur: bonanza
Auw, zo’n hartaanval doet werkelijk zeer. Je kan er een krijgen na een overdreven inspanning. Wel, dinsdag rond 17 uur had ik er eentje. Ik zag zowaar dat er gesproken werd in de Volksraad. Klauteren door meters stof en reusachtige spinnenwebben is geen gemakkelijke opgave. Wanneer ik eindelijk mijn stoeltje bereik, merk ik dat de fluwelen bekleding bruin is geworden. Mijn microotje doet het niet meer. Door de één enkele tl-lamp die nog brandt, kan ik nog net iemand aan de overzijde zien zitten. Het is Sir Lex Neumann met een concreet voorstel op een reactie van 8 dagen geleden. Verder zie ik niemand en besluit uit pure desinteresse dan ook maar weg te gaan. Ik ben net zoals de andere twintig. Die lamme, tamme, saaie volksraadleden zeiden al even weinig als de bestuurders van dit land deden.
Als je de prestaties van het kabinet dus moet meten aan de hand van de activiteit van hun controleurs, dan hebben ze het nog niet eens zo slecht gedaan. De eerste week is getekend door een ontzettend hoge activiteit, mede door niet-opgeëiste aanslagen van Digitalianen op Cyberische functionarissen. Er werden heel wat voorstellen gelanceerd, maar uiteindelijk werd slechts een beperkt aantal voorstellen ter stemming gebracht. In de tweede week daalde de activiteit zo dramatisch dat ik niet geloofde dat het nog slechter kon. Dat was echter niet gerekend op de oude reputatie van de Volksraad/Parlement. Dagenlang bleef het stil. Je kan dat deels schuiven op inactieve Volksraadleden, maar zeker ook deels op het kabinet, dat als een soort administrator moet optreden van de debatten. Zij zijn het vooral die met ideeën moeten aankomen. Zij zijn het die alle discussies in de goede baan moeten leiden. Zij zijn het die de discussies moeten starten.
Wat betreft stimulering van de debatten en discussies zal ik dit kabinet dus moeten laten zakken, hoewel het de eerste week en in het begin van de tweede week best goed ging.
Maar hoe zit het dan met het beleid? Hoe zijn de ministeries geleid?
Over het Ministerie van Financiën kan ik geen kwaad woord kwijt. The Minic zet zoals steeds een ijzersterke prestatie neer en levert keurige begrotingen af die zowaar overschotten vertonen. Een waar huzarenstukje in tijden van economische crisis. Aan de andere kant dient wel gezegd te worden dat de begroting dagen te laat werd ingeleverd. Steden zaten op droog zaad en stonden op verdrinken. The Minic moet voor volgende handelsperiode zeker niets veranderen aan zijn begrotingssysteem, maar moet de tijd die daarbij vrijkomt gebruiken om een tactiek te bedenken die hem toelaat de begroting al veel sneller in te dienen en goedgekeurd te krijgen.
Het Ministerie van Justitie, onder leiding van minister Whooty, zag werkloos toe en zag dat het slecht was. Ik kan me vergissen, maar volgens mij is er geen enkele rechtszaak doorgegaan. Zijn richtlijnen zaten wel goed, maar misschien dient hij volgende handelsperiode zijn functie als Openbaar Aanklager beter ter harte te nemen en moet hij zijn ministerie opvallender naar voren brengen.
Minister van Onderwijs Salvatore Maranzano kampt met hetzelfde probleem als de Minister van Justitie. Geen werk. Op het elektronische mededelingsbord vind ik de richtlijnen, twee aangestelde examinatoren, de opening van één school en welgeteld één leerling die examen heeft afgelegd terug. Dat is uiterst bedroevend. Je kan je de vraag stellen in hoeverre een MvO invloed heeft op het leerlingenaantal, maar dat is nu net wel zijn functie. Hij dient ervoor te zorgen dat er voldoende opgeleide personen in Cyberië rondlopen. Zijn ministerie was te onzichtbaar de afgelopen periode. Mijn inziens dient de minister dringend een plan uit te werken hoe hij het onderwijs weer attractief wil maken en daarbij het leerlingenaantal zal opkrikken.
Concreet zat de politiek de afgelopen handelsperiode weer op z’n gat en heeft het kabinet niets gedaan om dat te verhinderen. Ik hoop dat President the mister (die ik overigens nog wel wil feliciteren voor zijn –hoewel laat- daadkrachtig optreden tegen de bommenleggers en schutters door middel van een verordening) volgende periode zijn ministers kan aansporen om een actiever beleid te gaan voeren en dat hij zelf meer op de voorgrond treedt in de Volksraad. Zonder moderators lopen discussies namelijk op bijzonder weinig uit en lossen ze ten slotte in het niets op. Kabinet the mister I krijgt een 6/10, waarbij gezegd dient te worden dat een voldoende vooral te danken is aan de eerste week.