Veel nieuwe inwoners van onze Federatie willen wel iets bijverdienen, vinden The Miniconomist, maar weten niet waar te starten. Daarom: het Schrijvershoekje!
Twee van de drie algemene types voor artikelen hebben we nu gehad, de feiten en de profielen, nu komen we aan de meest voorkomende en meteen ook de leukste om te schrijven: de Opiniestukken. Wat zo leuk is aan een opiniestuk is dat je letterlijk neerpent wat er door je heen gaat als je bepaalde informatie in handen krijgt. De doorlopende vraag is: “Wat denk ik van onderwerp X?“. Eventueel kan je dat aanvullen met “en hoe kom ik tot mijn conclusie?“, een waardevolle toevoeging als je meer wil dan kort je hart luchten over het feit dat je in een discussie ongelijk hebt gekregen.
Een opiniestuk komt zo vaak voor omdat de onderwerpen geen limiet hebben: het draait om de ervaring, omgeving en conclusies van de schrijver, en neerpennen wat je zelf denkt. Dit vergt minder opzoekwerk dan de feitelijke of profielstukken, maar komt ook met zijn eigen valkuilen.
Veel schrijvers verliezen de draad en structuur van hun artikel halverwege: ze zijn “op dreef” of jagen zich opnieuw op in de materie waarover ze schrijven en vertragen pas als de adrenaline weer is gaan liggen.
Enkele tips om te vermijden dat je opiniestuk uit de bocht vliegt:
- Leg een rode draad vast, je kan van thema wisselen maar de link moet duidelijk zijn en vlot lezen.
- Blijf beleefd: vloeken en schelden moedigt enkel aan om te stoppen met lezen.
- Durf kritisch zijn voor jezelf: als je jezelf als foutloos beschouwt kom je enkel vervelend over.
- Niets mis met een beetje opzoekwerk: niets zo gĂȘnant als een opinie hebben over iets dat je verkeerd interpreteert, geloof mij, I’ve been there.
- Ga voor humor: mensen lachen graag, help ze daar een beetje mee.
- Maak het niet te persoonlijk: al te vaak zijn professionele discussies de basis voor een persoonlijke vete. Het is het niet waard en het leest erg ongemakkelijk. Niet doen dus.
Maak ook altijd duidelijk dat het om je eigen opinie gaat, als je je mening als absolute waarheid verkoopt ga je alleen maar verbeterd worden door mensen met ervaring in het onderwerp. Als je eerlijk zegt dat het om je persoonlijke mening gaat start je waarschijnlijk eerder een dialoog met diezelfde ervaren mensen.
Dat was het weer voor deze week, volgende week een nieuw Schrijvershoekje! Altijd al een vraag gehad over het schrijven voor The Miniconomist of een ander medium? Laat het ons zeker weten!