Minicursus Miniconomy (Deel 1)

Auteur: Richard

Ik speel Miniconomy sinds ronde 1 en heb ondertussen een hoop ervaring opgedaan over de marktwerking in het spel. Ik heb juist mijn eigen berekeningen af die de kostprijs voor een product bereken en ben er achtergekomen dat het stukje uit de krant van 7-2-2002 (Cyberische ondernemers weinig prijsbewust) toch wel klopt. Vandaar dat ik mijn ervaringen wil delen met de beginnende Miniconomist. De minicursus is onderverdeeld in een aantal delen waarvan elke week een nieuwe gepubliceerd wordt in The Miniconomist. Let op: deze cursus is slechts een voorbeeld hoe Miniconomy te spelen is. Er zijn nog 100 andere manieren van spelen. Deze cursus geeft slechts een standaard speelwijze weer.

Deel 1: Start-up

Ja, daar staan we dan. Aan het begin van onze eigen economie, Miniconomy. We zijn gestrand in een stad met winstpotentieel. Tenminste, als we de juiste Marketing Mix kunnen bedenken en in kunnen spelen op de behoeftes van onze klanten.

We beginnen met een lapje grond (25 m2)met daarop ons magazijn (5 squst). We hebben een beetje benzine (100 liter ) gekregen en wat geld (1000 ISH). En wat gaan we doen met al die spullen? Winst maken natuurlijk, maar dat gaat niet vanzelf. Er zijn twee mogelijkheden. Of we beginnen een winkel of we beleggen het geld. Die laatste optie is net zo riskant als die eerste. Beide opties geven geen garantie voor een winst. Beleggen is in dit geval, aan het begin van een spel, eigenlijk geen goede optie. Je kunt hooguit je beginkapitaal verdubbelen tot 2000 ISH. Nu klinkt dat natuurlijk wel aantrekkelijk maar vergeet niet dat andere spelers van hun startkapitaal een winkel hebben gemaakt en hun marktaandeel hebben vergroot. Denk dus goed na voordat je al je geld belegd in aandelen. De eerste optie: een winkel is in dit geval de juiste. Voor een winkel hebben we de volgende materialen nodig: 5 steen en 20 hout en 1 land per squst. Let erop dat het halen van materiaal bij een winkel benzine kost, 5 liter per squst materiaal dat je vervoert. Land hebben we al op voorraad dus alleen steen en hout is noodzakelijk. Koop wat steen bij de FES winkel en wat hout bij een reguliere winkel. Een winkel van 3 squst is meer dan genoeg. Zo houd je geld over om je eigen voorraad te kopen. Even een kleine inventaris van wat we nog over hebben:
1 winkel (3 squst)
1 magazijn (5 squst)
22 m2 grond
80 liter benzine (3×5 liter voor 60 hout en 1×5 liter voor 15 steen)
800 ISH (ongeveer)

Let op bij het benamen van je winkel. Dit is je handelsmerk. Neem dus een pakkende naam die de inhoud van je winkel weergeeft. Probeer deze naam ook niet te vaak te veranderen tijdens het spel. Hoe langer je speelt, hoe groter je naamsbekendheid.

Volgende week: Deel 2 Investeren.

Leave a Reply