Beursfraude op Eurodamrak?

Auteur: Financi�le redactie

Na de plotselinge koersexplosie van het Zwollar Fund (ZWF) op het Eurodamrak gisteren, is de overheid in opperste paraatheid om nieuwe gevallen van koersmanipulatie te voorkomen. Zij sluit het uit dat de stijging van het fonds van 48% in 24 uur tijd veroorzaakt is door een natuurlijke ontwikkeling van vraag en aanbod. Enkele Officers starten vandaag een onderzoek naar de mogelijke beursfraude.

De overheid greep direct na de buitenproportionele stijging in door het plaatsen van grote hoeveelheden steen en bomen in de Zwollarse markt. Daarop daalde het ZWF met ruim 80 punten tot 318 om 15:00 uur vandaag. Omdat er niet geregistreerd wordt wanneer bepaalde aandelen veranderen van eigenaar was het voor de overheid moeilijk te achterhalen wie er achter de manipulatie zat. Wel werden een aantal verdachten geselecteerd op grond van de handel in grote partijen steen en bomen en/of de plotselinge verkoop van aandelen ZWF.

De grote volatiliteit (beweeglijkheid) van het ZWF doet vermoeden dat koersmanipulatie geen nieuw verschijnsel is op de Cyberische beurs. Vooral bij de kleinere fondsen is koersmanipulatie door het kunstmatig bewerken van de markt geen moeilijke klus voor de ervaren farmers. Met speciale regelgeving hoopt de overheid ook op dit vlak de criminelen de loef af te steken.

Leave a Reply