Parlement laat van zich horen

Auteur: Redactie

Geheel vlekkeloos ging het niet; vooral bij de verdeling van posten en manier van stemmen liepen de gemoederen hoog op en haalde het verbaal geweld de koppen van de kranten. Uiteindelijk zijn de 20, democratisch gekozen, leden van het Parlement er toch in geslaagd hun functie als wetgevende macht serieus op te pakken en voerden discussies over verfrissende idee�n de boventoon. Wat heeft het Parlement de afgelopen drie weken besloten?

– Er komt een handelsnamenwet waarbij handelsnamen beschermd worden. Het vastleggen van een handelsnaam (bijvoorbeeld Supershop B.V. in de speciale database die hiervoor gebouwd gaat worden kost 250 I-Shell. Productnamen (zoals Ijzer) of namen van facilitaire middelen (zoals Winkel), alsmede werkwoorden kunnen niet beschermd worden. De boete bij overtreding bedraagt 200 ISH.

– Het bankwezen wordt hervormt. Het moet mogelijk zijn om leners in staat van surseance van betaling te stellen. Banken moeten garanties krijgen. Overigens is dit plan financieel en technisch nog niet onderbouwd.

– Er komt een juryrechtspraak. 10 Juryleden zullen vanaf eind mei beslissen over ethische kwesties in drie verschillende rechtbanken. Per zaak wordt er door 3 juryleden uitspraak gedaan over de eis. Hoger beroep wordt niet langer mogelijk.

– Het opstellen van contracten die gedeponeerd worden bij de overheid. In het contract moet opgenomen worden: Titel, looptijd, te leveren dienst of product of de gemaakte afspraak, de contractanten en de straf bij het niet nakomen van de plichten. De straf (maximaal 500 ISH in liquide of illiquide middelen) wordt gevorderd door een Curator indien partijen zelf niet uitkomen.

Leave a Reply