Horizontale specialisatie

Auteur: toxox

Traditioneel zijn de productielijnen in Cyberi� sterk verticaal georganiseerd. Ondernemers ontginnen bijvoorbeeld olie- en goudvelden, produceren plastic, maken chips en uiteindelijk telefoons en andere eindproducten. De productie van grondstoffen, halfproducten, productiemiddelen en eindproducten waren zo vaak in dezelfde hand. Nu ondernemers zich meer en meer beginnen te specialiseren lijkt dat in eerste instantie nog steeds zo te zijn. Ondernemers concentreren zich wel op de productie van een enkel eindproduct, bijvoorbeeld telefoons, maar proberen vervolgens zoveel mogelijk skills langs de hele productielijn te verkrijgen.

In feite is dat niet zo heel erg effectief en het versterkt ook de handel maar in beperkte mate. Voor die handel zou het immers beter zijn als sommige ondernemers zich zouden concentreren op het verkrijgen van grondstoffen als ijzererts of olie en die producten zouden verkopen aan anderen die daarvan halfproducten als ijzer en plastic zouden maken. Die producten zouden dan weer verkocht kunnen worden aan de producenten van eindproducten. Al deze groepen zouden dan nog weer door een vierde groep voorzien kunnen worden van de benodigde productiemiddelen in de vorm van gereedschap (scheppen, zagen, schroevendraaiers), ovens, vrachtautos en machines.

Dat werkt nu nog niet zo goed. Daar zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen. Deels moeten de Cyberi�rs gewoon nog aan de nieuwe situatie wennen. Heel belangrijk is ook dat grondstof producenten er tot nu toe niet goed in slagen om bijvoorbeeld meer of goedkopere olie te produceren dan degenen die de olie tot plastic verwerken. Eigenlijk kunnen ze dat nu alleen een klein beetje bereiken door zich te concentreren op de goedkope productie van benodigde scheppen. Het wordt tijd dat er opleidingen voor mijnwerker, houtvester en olieboorder komen zodat het daadwerkelijk mogelijk wordt zich op de onderste laag te concentreren. Een tweede probleem zit bij de producenten van halfproducten als plastic en chips en overigens ook bij de goud delvers. Deze producten zijn zo klein dat het mogelijk is daarvan grote hoeveelheden tegelijk te vervoeren en dus ook te stelen. Dit zou kunnen worden opgelost door ze groter te verpakken.

Leave a Reply