Geldverkeer aan banden

Auteur: Redactie

Er komt hoogstwaarschijnlijk binnen enkele weken een plan van de Overheid om het geldverkeer strenger te reguleren. Dit naar aanleiding van de aanhoudende stroom van nieuwe farmers die aan geldinzameling doen en de onduidelijkheden omtrent het verkrijgen van vreemd vermogen door MVs.

Dit blijkt uit een uitgelekte nota die binnenkort aan het Parlement en de Veteranen Raad voorgelegd zal worden. In het plan worden bedrijven (MVs) verplicht om voor iedere banktransactie een contract af te sluiten. In dit contract dient dan een uitleg van de tegenprestatie vermeld te worden of, indien het gaat om een onderhandse lening, een aflossingstermijn en de verrekende rente. De banktransactie moet vervolgens de contractcode gaan bevatten.

Voor particulieren wordt de zogenaamde contractwet niet van toepassing, maar ook zij krijgen te maken met een nieuw bestrijdingsmiddel voor farming. Dagelijks worden er gemiddeld 4 a 5 verdachte transacties geregistreerd. Bijvoorbeeld het over sluizen van 1000 ISH tussen twee rekeningen van dezelfde eigenaar. De beveiligingsmaatregelen hiertegen zijn al vrij geavanceerd, maar er blijft een structureel aantal gevallen van fraude over welke bestreden moeten worden, aldus een medewerker van De Cyberische Bank.

In het plan wordt gesproken over een maximaal bedrag aan overmakingen binnen een bepaalde termijn. Bij grote bedragen zal toestemming vereist zijn van een speciaal soort Officers, die gespecialiseerd zijn in geldstromen, eventueel ondersteund door het CBI. Uiteraard wordt iedere vorm van transfer-farming (fraude met behulp van geldstromen, red.) al sinds mensenheugenis opgespoord en bestraft, maar dit kost veel tijd, reageert een CBI-agent. Cyberi� leunt op zelfregulerende systemen. Er zullen altijd een aantal ondernemers het slachtoffer worden van zo een streng beleid, maar de baten wegen in dit geval wel op tegen de lasten.

De contractwet voor bedrijven vormt de kern van een nieuwe wet die het einde betekend voor de tijdelijke vrijheid van MVs. Indirecte aanleiding was de geldinzameling van Joopsims vennootschap AYWS Docks MV, die ruim 10.000 ISH wist te verzamelen van sympathisanten. In de nieuwe situatie zal met elke sympathisant een contract afgesloten moeten worden. Indien dit contract niet wordt nagekomen, terwijl de mogelijkheid ervoor zich wel voordoet, is het bedrijf volgens artikel 1 strafbaar. Wordt gulheid dus afgestraft? Een woordvoerder: De Cyberische Wet staat een gulle gift tot 250 ISH toe. Daarboven is er sprake van concurrentievervalsing. Het zou toch gek zijn als de top 20 ondernemers diegenen zijn met de meeste vrienden?

Leave a Reply