Aandelen in de bobbaan

Auteur: toxox

Iedereen die ergens 1250 ISH in een laatje heeft liggen kan tegenwoordig zo maar een eigen bedrijf beginnen en een deel van de aandelen te koop aanbieden. Op het moment dat de balans van de waarde van de bezittingen wordt opgemaakt telt de waarde van een bedrijf dat je in bezit hebt mee. Als een bedrijf dus maar genoeg waard is kan het aantrekkelijk zijn om aandelen in dat bedrijf te bezitten. Het zelf opzetten van een bedrijf, of het verwerven van een meerderheidsbelang daar in kan ook om meerdere redenen interessant zijn. Hoewel het opstarten 1250 ISH kost en slechts 1000 ISH (plus 100 liter benzine) in het bedrijf oplevert, is het bijvoorbeeld mogelijk toch al voor aanzienlijk minder kosten te gaan handelen door meteen al een deel van de aandelen te verkopen. Bedrijven kunnen vervolgens dingen doen die gewone burgers niet kunnen zoals het bouwen of beheren van een bank, verzekeringsgebouw of haven.

Maar hoe weet je nu wat een bedrijf waard is. Het eerlijke en vervelende antwoord is dat je dat nooit helemaal zeker kunt weten. Natuurlijk het is, zoals veel mensen weten, mogelijk om met het computer programma BALANCE na te gaan wat een bedrijf waard zou zijn als die grote afrekening op dit moment zou komen. Als een soort bescherming voor onwetende kopers is het bovendien niet mogelijk om een aandeel te kopen voor een prijs die hoger is dan een klein veelvoud van de actuele netto waarde. Tot zover lijkt het simpel. Maar laat ik nu eens wat voorbeelden geven.

Lees verder onderaan de pagina

Meer informatie over de geschreven artikelen? Of wil je zelf een artikel schrijven? Breng eens een bezoekje aan de club RedactieMiniconomist!

Leave a Reply