Fusiegolf overspoelt Cyberië

Auteur: Leader

Na een tijd waarin er vele kleine partijen werden opgericht die net wel of net niet het Parlement zouden halen, is er nu weer sprake van een ware fusiegolf in de Cyberische politiek. Hiermee vervolgt de politieke kringloop zijn eigen gang weer.

Het begon allemaal met een fusie tussen 4you en SAFE, beide kwalitatief goede partijen met echter een te kleine achterban om het ver te schoppen. De beide partijen werden omgedoopt tot Xperience, een partij met veel aantrekkingskracht op andere politici, zoals Priest_TK en Remco Bogaard, die de overstap naar deze partij maakten. Kennelijk werd deze nieuwe partij als een serieuze bedreiging gezien door de andere partijen. Hoewel veel partijen in ledenaantal nog altijd ver uitstijgen boven Xperience, schrikken zij blijkbaar nogal van de bekende politici die er in zitten.

Het gevolg kon dan ook niet uitblijven. Lijst Democratie, de verrassing van de vorige verkiezingen, heeft de CDP ingelijfd en vormt in ledenaantal nu absoluut de grootste partij. Verder zijn het veelbelovende Partido Popular en de partij van vinny, AYWS, gefuseerd tot de Populaire Conservatieven (PC). Partido Popular had toch niet de groei doorgemaakt zoals verwacht en was min of meer gedwongen tot een fusie.

De geschiedenis wijst wel uit dat partijen bij een bepaald aantal leden echt hun maximum wel bereiken. Grote partijen vallen uiteindelijk altijd weer uit elkaar, omdat mensen ontevreden zijn over hun plaats op de kieslijst, waardoor er weer meerdere splinterpartijen ontstaan. Deze zullen naar verloop van tijd weer fuseren, waardoor de politieke kringloop compleet is.

Het is een apart verschijnsel, die Cyberische politiek, maar wel verdraaid leuk om te volgen.

Leave a Reply