Terugblik

Auteur: The Waiter

Als we terugkijken op de afgelopen periode kunnen we wel zeggen dat het een zeer geslaagde periode is. Er zijn zeer veel dingen veranderd waar we allemaal een stuk wijzer van zijn geworden. Die nieuwe wijsheid zal in de volgende periode zeer van pas komen, want het ziet er naar uit dat het een zeer harde ronde gaat worden. Op politiek maar ook op economisch gebied.

Voor de politiek is het logisch, het einde van deze periode was hard en de uitslag van de verkiezingen verrassend. Men verwachte dat de nieuwe partij Xperience de verkiezingen zou winnen, maar net de partij die het rustig aan deed, Lijst Milou wint. Diezelfde Milou weet ook nog eens met zeer veel vlijt de burgemeesterverkiezingen in mijn geliefde stad Bahthoevedorp te winnen. Het blijkt dus dat de kiezer in Cyberië voor charme gaat en niet voor pakkende slogans en grote namen. Dat Milou de burgemeester verkiezingen won vond ik verrassend, met schaamrood op mijn wangen geef ik toe dat ik niet eens wist dat ze in Bahthoevedorp woonde. Dat neemt echter niet weg dat we niet blij mogen zijn met onze nieuwe burgemeesteres, nee integendeel: we mogen blij zijn. De grauwe industriestad kan wel een zachte vrouwenhand gebruiken. Ik wens haar dus ook veel succes en een dikke zoen de komende ambtsperiode.

Op landelijk niveau veranderde er uiteraard ook veel. De partijen van toen, IMPROVEMENT en LNP zijn volledig of bijna helemaal weggestemd. Nieuwe grote partijen met een hele organisatie er achter hebben het roer over proberen te nemen. Daar stak LM dus een stokje voor. De vraag is of de nieuwe president ICE KING deze keer wel zal overleven Hij heeft reeds het record van meeste moties in handen, misschien gaat hij dat wel breken.

De economie zal ook veranderen. De afgelopen periodes zijn er veel dingen mogelijk geworden voor de handelaren, zoals de huizen en wegen. De afgelopen maand werd er naar hartelust mee geëxperimenteerd maar de komende handelsperiode zal het hard tegen hard gaan als het gaat om kavelhandel en huizen verhuur. Het zelfde als er reeds aan de hand is met de autos eigenlijk.

In de politiek zullen de partijen doorgaan met hun campagneoorlog en er alles aan doen om te winnen, net als in de handel. Hopelijk heeft dat niet tot gevolg dat het aantal geldsmokkelaars toe neemt. Dat zou voor de eerlijke handelaar die het al moeilijk genoeg zal krijgen alleen maar nadeliger zijn.

Voor het zover is kunnen we echter allemaal van een welverdiende vakantie genieten in de koude lage landen.

Ministerverkiezingen

Door: Fowel

Huizen, wegen en door de Overheid aangestelde handelaren waren niet de verrassing van de afgelopen vier weken. Het was Lijst Milou dat in een ver verleden al eens de verkiezingen won en het deze keer weer deed. Politiek in Cyberië is onvoorstelbaar, zoals ik vorige keer al zei. Echter, de vraag is in hoeverre politiek in Cyberië plaats vindt. Immers, is het niet zo dat een van de belangrijkste gebeurtenissen, zo niet de belangrijkste gebeurtenis in de politiek plaats vindt buiten ons geliefde bergstaatje?

Ik heb het natuurlijk over de ministerverkiezingen, die altijd zijn in de periode dat aan buitenstaanders toegang tot het eiland wordt verboden. Hoe die verkiezingen georganiseerd worden schijnt de Overheid niet zoveel uit te maken, zolang het maar niet op de trillende aarde gebeurt. De afgelopen keren zijn deze verkiezingen over het algemeen rustig verlopen, hoewel dat afgelopen keer kon liggen aan het zeer lamlendige (excuses voor die term) Parlement. Maar lukt dat deze keer ook?

Allereerst is er het probleem dat de nieuwe President eigenlijk geen nieuwe President is, het is namelijk ICE KING. Inderdaad, de President die twee moties overleefde maar de derde niet. Een zodanige reputatie kan wel eens een nadelig effect hebben. Het tweede grote probleem is het hoge aantal onervaren Parlementariërs. Van de nieuwe lichting politici die een zetel in het Parlement hebben weten te veroveren hebben er maar weinig de capaciteiten om een Ministerie te lijden.

Dus, waar het voorgaande vier weken rustig was, misschien mede door de al eerder genoemde lamlendigheid, kan het de volgende periode er zeer hard aan toe gaan in het Blauwe Huis. Ach ja, politiek is onvoorspelbaar, dus wie weet wordt het een geweldig Parlement. Maar ik heb er weinig vertrouwen in.Cliché

Door: The Waiter

Nog eventjes kijk ik rond in mijn kamer, alles is al opgehaald door de verhuizers. In mijn hand heb ik de laatste koffer vast met spullen voor onderweg. Ik trek de deur achter me dicht en draai het extra slot dicht. Een frisse wind waait door de Keizersstraat. Een vrachtwagen raast langs me heen, maar voor de rest is de straat leeg. Ik zet mijn koffer op de grond en ga er zelf op zitten. De tijd kruipt voorbij, ook deze keer is het moment moeilijk. Het moment waarop we de berg moeten verlaten. Toch komen we iedere keer terug.

Aan het eind van de straat komen twee graafmachines de hoek om rijden. Piepend stoppen ze en de bestuurders stappen uit. Er komt een knalgeel busje de eerder genoemde bocht door scheuren, iets verder dan de graafmachines stopt hij. Nog eens twee mannen stappen uit. Achter uit het busje halen ze een glimmend rood en wit hek dat ze midden op de weg zetten. Met een lint in dezelfde kleuren barricaderen ze het trottoir. Na een kort overleg stappen de mannen in hun monstermachines en laten de beesten naar hartelust op de straatstenen knagen. Na vijf minuten is er een gigantische berg stenen ontstaan midden op de stoep. Vrachtwagens komen aan rijden om de berg weer weg te halen.

Een vierde voertuig komt de straat in scheuren. Een vogel die te laat wegvloog is voor eeuwig één met de voorband van de grijze BMC. De auto stopt voor mijn neus. Ik sta op en gooi mijn koffer op de achterbank. Zelf neem ik plaats naast de bestuurder. Fowel draait zijn raampje open en gooit nonchalant een smaakloos een schoon gelikt ijsstokje naar buiten. Nog nonchalanter lacht hij naar me. Ik gun hem dit moment door niet te vertellen dat het stukje chocola op zijn bovenlip het alleen maar lachwekkend maakt. Hij draait zijn hoofd in de richting van de achterruit en rijdt met volle vaart weg van de barricade. Op de hoek van de straat draait hij de neus van de auto in de gewenste rijrichting.

De straten zijn verlaten op een enkele bouwvakker na. Met 90 km/h raast Bahthoevedorp aan me voorbij. De weilanden en bossen schieten voorbij. In de verte zie ik Eurodam liggen. De stad mist echter iets, de gebouwen zijn slechts kale gebouwen. Ze missen het leven van de dag eerder. In de verte hoor ik een scheepshoorn. Een schip vaart net de haven uit. Op een billboard met de foto van sksmit heeft iemand geschreven Wij willen TGM.

We rijden de haven binnen, Fowel stopt met gierende remmen. Ik moet je hier afzetten, ik moet het kantoor nog afsluiten zegt hij. Oké, is goed. Ik overhandig hem de sleutels van mijn kantoor met de vraag ze in het sleutelkastje te hangen. Na mijn koffer gepakt te hebben scheurt hij weer verder.

Een uur later kwam ik hem weer tegen op het schip, aan de bar. Beide drinken we een glaasje en luisteren naar de bekende achtergrondmuziek. Twee (voormalig-)presidenten zitten aan een tafeltje te lachen. Een paar dronken pubers struikelt naar binnen. Op het dek zie ik Rabb iemand op de schouder kloppen en een gesprek aanknopen. De barman slaapt al als de scheepshoorn de nacht toeschreeuwt en het licht in de vuurtoren gedoofd wordt.

Leave a Reply