Parlement omarmt Regeerakkoord

Auteur: Redactie

Langzamerhand lijkt het erop alsof in het Blauwe Huis, het Cyberische parlementsgebouw, echt politiek wordt bedreven. Een voorstel van de communistische Veteraan zofona, dat de invoer van een regeerakkoord bepleit, lijkt een laatste, belangrijke stap tot een constructief, maar vooral stabiel Parlement.

Sommige politici kijken met weemoed terug naar de tijd dat in het Parlement dagelijks een motie van wantrouwen werd ingediend. Een tijd waarin het Parlement plots uit minder dan 10 leden bestond, omdat de linksen niet met de rechtsen konden opschieten. Maar buiten deze herrieschoppers van weleer om, lijkt er geen reden tot klagen voor de huidige politici in de bergstaat. De wetsvoorstellen zijn over het algemeen nuttig en in landsbelang en worden nauwelijks meer afgekeurd wegens foutief taalgebruik of onmogelijke eisen.

Het nieuwe voorstel, dat op moment van schrijven door een unanieme meerderheid wordt ondersteund, beschrijft nauwkeurig hoe een te vormen coalitie (meerderheidssamenwerking van twee of meer partijen) de voorbereidingen treft voor een nieuwe regeerperiode. In een Regeerakkoord worden alle hoofdpunten opgenomen van de coalitiepartijen. Bestaande partijen moeten dus hard aan de slag om hun belangrijkste standpunten te verwoorden en publiceren. Bovendien komen er aantal werkafspraken in het akkoord, wat de regeerperiode flexibeler moet laten verlopen.

Tot voor kort konden Ministers hun eigen gang gaan, zonder direct teruggefloten te worden door oplettende Parlementari�rs. Zo kon het voorkomen dat Minister van Justitie vinny een advocatendiploma niet als vereiste stelde voor de erkenning van een nieuw advocatenkantoor. Dit werd uiteindelijk tegengegaan in een motie. Volgens zofona moet dit makkelijker kunnen: Iedereen weet van te voren waar hij aan toe is. PC-er zofona ziet nog andere belangrijke voordelen: Partijen kunnen zich tijdens een succesvolle regeerperiode extra profileren en rekenen op voldoende steun van de kiezer wegens daadwerkelijk uitgevoerd en duidelijk beleid.

Onderdeel van het voorstel is het aanstellen van een formateur, die verantwoordelijk wordt voor het daadwerkelijk opstellen van het regeerakkoord. Vooral de vereiste politieke onafhankelijkheid van de formateur zal het vinden van een dergelijke persoon moeilijk maken. Maar als er eenmaal een regeerakkoord opgesteld is, kan Cyberi� zich opmaken voor de eerste motieloze regeerperiode.

Leave a Reply