Machteloos

Auteur: Fowel

Acht zetels, een historische zege. Dat is wat Lijst Milou voor elkaar kreeg tijdens de afgelopen verkiezingen. En minder ge�nformeerde waarnemer zou kunnen concluderen dat de andere partijen machteloos zijn en gedwongen zijn zich te onderwerpen aan de willekeur van de grootste partij. Niets is echter minder waar! Door, in tegenstelling tot wat afgesproken was in het Parlement, burgemeester-kandidaten op de kieslijst te zetten heeft Lijst Milou veel kwaad bloed gezet bij de andere partijen. Partijen zullen een hoge prijs vragen voor samenwerking met Milou en haar politici.

Laten we eerst eens kijken naar de cijfertjes. Lijst Milou heeft acht zetels, dus door samenwerking met Lijst Nieuwe Politiek, dat twee zetels heeft, zou er een coalitie zijn. Maar de leider van LNP, Oom Frank is bepaald geen geliefd figuur, blijkens de aanslagen die afgelopen weken op hem gepleegd zijn. Zijn veelvuldig voorkomen in de rechtzaal wegens wetsovertredingen, de kritiek op zijn functioneren als Secretaris van Informatie en zijn verfoeide opmerkingen tegenover een aantal belangrijke personen hebben geleid tot een soort van wantrouwen.

Lijst Democratie dan? Met drie zetels een goede coalitiepartner. Helaas, maar Michiel Hutman heeft aangegeven dat hij een keertje, vanaf de zijlijn, wil zien hoe coalitie-onderhandelingen verlopen. En zelfs als dat niet het geval was, samenwerking met Lijst Democratie is ook niet ideaal, gezien de weinige ervaring die de LD-Parlementari�rs hebben.

Dan blijven er nog twee partijen over, SPAM en Xperience. Beide partijen zijn het sterkst tekeer gegaan tegen het besluit van Lijst Milou om de burgemeester-kandidaten op de kieslijst te zetten. De kans dat SPAM en Xperience niet samen werken in een eventuele coalitie met Lijst Milou is klein. Dus mocht er een coalitie gevormd worden tussen SPAM, Xperience, en Lijst Milou, dan zullen politici als Ottavio Alvarez, Priest_TK en m1n1conomy hun uiterste best doen om alles eruit te halen wat erin zit. En gezien de positie van Lijst Milou hebben zij kans om dat met groot succes te doen.

Of de betrokken personen zich al gerealiseerd hebben hoe sterk of zwak hun positie is? Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat de mensen in een zwakke positie dat nog niet door hadden. En net zoals ruim een jaar geleden blijkt de winnaar van de verkiezingen uiteindelijk de verliezer en gniffelen de twee partijen die niet wonnen in hun vuistje.

Leave a Reply