Digitalië strijdt om onafhankelijkheid

Auteur: Redactie

Het leek het beloofde land. Eerst voor (voortvluchtige) criminelen, maar later ook voor gepensioneerde Improvement-leden en kruit- en diamanthandelaren: Digitalië. Meer dan een jaar verder staat het semi-onafhankelijke eiland echter nog steeds in de kinderschoenen. De bouw van een tweede stad laat nog op zich wachten en de Eiland Raad flopte. De Digitalianen zijn het zat: wij kunnen best voor onszelf zorgen!

Onder leiding van kleinez, Richard, falencia en Leonardo Savatoro hebben de eilandbewoners deze week de eerste stap de gezet naar volledige autonomie middels het uitspreken van een tweede onafhankelijkheidsverklaring. De nieuw opgerichte Senaat zal het eiland formeel nu regeren aan de hand van het Digitaliaanse Wetboek. Enige tegenwerking zal door de Senaat de kop ingedrukt worden middels handelsboycotten en desnoods door geweld, hoewel daar vooralsnog over gezwegen wordt.

Het Cyberische Parlement, dat in de praktijk nog altijd Digitalië vertegenwoordigd, neemt de onafhankelijkheidsverklaring serieus en zette een discussie over het eiland prominent op de agenda. De daaruit voortgekomen debat lokte tot nu toe echter slechts enkele parlementsleden uit een mening te verkondigen. Ook de Veteranen Raad, die eerder nog door de Overheid werd aangewezen om samen met de Eiland Raad tot een nieuwe oplossing te komen, is ondertussen begonnen aan een discussie over de opstandige buren.

De gecompliceerde driehoeksverhouding tussen de almachtige Overheid, het wetgevende en beleidvoerende Parlement en de adviserende en rechtsprekende Veteranen Raad maken het lastig voor Cyberië om met een eenduidig standpunt richting de Senaat te komen. Veel Cyberiërs gaan ervan uit dat de Overheid als enig orgaan bij machte is de onafhankelijkheid van Digitalië in de wet vast te leggen en in de praktijk mogelijk te maken. De Overheid gaf twee maanden geleden echter aan dat de Veteranen Raad, in gelijke samenspraak met de Eiland Raad, het lot van het eiland in handen heeft. Ten slotte zou het Parlement ook op eigen houtje kunnen beslissen om de wet aan te passen en zodoende de onafhankelijk (on)mogelijk maken.

De vier Digitaliaanse strijders, vooralsnog gesteund door een handvol bekende eilandgenoten en enkele Cyberiës, hebben geen boodschap aan de ingewikkelde machtsstructuur van hun vaderland en gaan in rap tempo door met het perfectioneren van het nieuwe wetboek en twee belangrijke projecten: een tweede stad ten noorden van Monapoli en het voeren van een eigen munteenheid. Onderzoekers hebben echter vastgesteld dat de huidige stadskas van Monapoli, samen met de bezittingen van de inwoners de feitelijke beschikbare middelen, niet toereikend is om één van de twee projecten zelfstandig uit te voeren. Digitalië zal dus ofwel de hulp moeten inschakelen van de eigen bevolking, ofwel de hulp van Cyberië. En dat laatste is een heikel punt.

De Monapolitanen hebben echter een belangrijk, tot nu toe onbekend, geheim wapen achter de hand. Satellietbeelden hebben aangetoond dat in ondergrondse magazijnen, beheerd door burgemeester tha_gecko, ruim 40.000 gram buskruit opgeslagen is. Waarvandaan en wanneer het buskruit gekocht is, is echter onduidelijk. Eveneens wat de Digitalianen met het goedje van plan zijn. Eén ding is duidelijk: de strijd om Digitali� is losgebarsten.

Zie ook: Geluk of ongeluk? en Revolutionairen. Wil jij je mening verkondigen over dit onderwerp? Stem dan op de poll in de Redactie-club!

Leave a Reply