Help het medewatje

Auteur: Fowel

Vrijwel sinds het begin van Cyberië als staat zijn ze er geweest: spelbedervers. Meestal wordt een spelbederver veracht, soms omdat hij de economie verpest door met technische hulpmiddelen in winkels prijzen aanpassen, soms omdat hij een sociaal aspect van de samenleving op zijn kop zet door een Overheidsclub te legen. Echter, er is een nieuwe generatie spelbedervers opgestaan, die juist vereerd worden om hun pogingen de handelsgeest te breken.

Iedereen die voor het eerst aanklopt bij de Cyberische poorten doet dat omdat hij geruchten heeft gehoord over het succes van pure handel. Dat in de loop van zijn of haar carrière ook een politiek, juridisch of ander carrière-pad wordt bewandeld doet echter niks af aan de kapitalistische geest die heerst in de tegenwoordig geasfalteerde straten van de steden. Dat het systeem van het kapitalisme een wreed systeem is dat weinig ruimte biedt aan personen die niet zo goed geld kunnen verdienen is jammer, maar goed: ieder voordeel hep zijn nadeel.

Sommige mensen willen de wreedheid van dat systeem bestrijden, maar dat is tegen alle principes van het kapitalisme in. Zij helpen personen die het financieel minder hebben zonder te overwegen waarom sommige mensen het financieel minder hebben. Immers, dat iemand rood komt te staan hangt meestal samen met de boetes die hij of zij heeft gekregen voor crimineel gedrag. En echt nobel kan ik het niet noemen, het in stand houden van criminaliteit. En de personen die door criminele acties van anderen in financiële nood zijn gekomen? Tja, niet voor niks is er de optie je winkel te beveiligen met cameras en installaties. Daarnaast is het ook mogelijk een verzekering af te sluiten. Dus ook het beveiligings- en verzekeringswezen wordt verpest door zogenaamd sociale instanties à la Help De Medemens.

Laatste kritiekpunt op dat soort organisaties is dat zij gemakkelijk gebruikt kunnen worden als mantelorganisaties voor fraudepraktijken. Zeker gezien de wanorde die in het verleden heeft geheerst tussen de verschillende organisaties, met allen dezelfde naam. Het anti-kapitalistische gedrag, de misschien onbedoelde, maar niet positieve neveneffecten en het gebrek aan transparantie in overweging nemende mag het vreemd genoemd worden dat zulke organisaties niet worden bestempeld als spelbedervers.

Leave a Reply