Revolutionairen

Auteur: Fowel

Relschoppers, opstandelingen, rebellen. Dat zijn allemaal termen gebruikt voor inwoners van een bepaalde streek in een land, die zich willen afscheiden van dat land. Dit soort praktijken hangt meestal samen met revoluties en dergelijke, en hoewel dat soort evenementen de meest dubieuze figuren pleegt aan te trekken zal het geen toeval zijn dat in het woord revolutie het woord evolutie zit.

In ons land, de bergstaat Cyberiƫ, is zo een proces ook aan de gang. Bij mij op het eiland hebben namelijk een aantal mensen besloten dat de Eiland Raad, lang geleden een geroemd initiatief van de allereerste maffia-families, een flop genoemd kan worden. Dat een en ander samenhangt met een mate van luiheid bij ouwe-lullen-orgaan de Veteranen Raad mag geen excuus zijn voor het weinig spetterende optreden van de leden van de Eiland Raad. En zo zijn kleinez, falencia, Richard en Leonardo Savatoro de vier initiatiefnemers van het ambitieuze plan Digitalie onafhankelijk te verklaren.

De bekendmaking van het plan werd begroet met enig hoongelach en wat opmerkingen betreffende de juridische kanten van het idee. Immers, er wordt beweerd dat Digitaliƫ al onafhankelijk is, maar volgens de door de Overheid gehanteerde definities behoort het kruiteiland nog altijd tot Cyberisch grondgebied. En dat de hoge heren in Eurodam niet graag die haven voor smokkelwaar zoals kruit en diamanten opgeven is logisch, een deel van de economie draait op inkomsten uit die illegale hoek.

El Pesoaan bytertje vatte zijn kritiek op het plan van de vier Digitalianen samen met: Ik vind het absurd. Het heeft dictatoriale eigenschappen. Men probeert een paar personen onschendbaar te verklaren. Vier gekken roepen iets en denken dat het daarmee rechtsgeldig is. Vrij duidelijke taal. De kern van zijn verhaal klopt ook wel. Het huidige systeem werkt corruptie en vriendjespolitiek in de hand. Maar dat mag geen reden zijn om Digitaliƫ onafhankelijkheid te onthouden. Het merendeel van de inwoners van Monapoli zijn uit hierheen getrokken om er een nieuw leven te beginnen, mijzelf niet uitgezonderd. Er heeft in ons bloed altijd al iets gezeten dat zich afzet tegen Cyberische overheersing, en welke betere manier dan afscheiding van het vasteland is er om die ondernemende geest weer wakker te schudden? Als de meerderheid van de inwoners van Monapoli wil afscheiden, dan is het aan onze huidige volksvertegenwoordiging om dat ook te regelen.

Leave a Reply