Auteur: Redactie
Vrijwel gelijktijdig zijn zowel Cyberië als Digitalië in een zware politieke crisis terecht gekomen. Onder het Cyberische Parlement werd een spreekwoordelijke bom gelegd door Minister van Financiën Sesam, die een motie van wantrouwen indiende tegen coalitiegenoot Lucius, Minister van Justitie. Op Digitalië werd de volledige Senaat tot aftreden gedwongen door de Volkstribuun, dat de strijdlustige plannen van de Senaatsleden te ver vond gaan.
Beide landen zijn inmiddels in een politieke impasse terecht gekomen, waarbij de oplossing niet direct voor het grijpen ligt. In Cyberië zijn drie leden van het Parlement afgetreden, waaronder Lucius en Vinny, uit onvrede met de situatie. De meest voor de hand liggende keuze is nu om de coalitiewetgeving tijdelijk uit te schakelen, ten einde een nieuwe coalitie te vormen, of om de handelsperiode door te komen met een nieuwe, democratisch gekozen Minister van Justitie. Duidelijk is echter dat het vertrouwen in de coalitiepartners zwaar beschadigd is en de vraag is of de vervangende Parlementsleden die breuk kunnen lijmen of, met hun ondeskundigheid, alleen maar vergroten.
De situatie op het onafhankelijke Digitalië ligt zo mogelijk nog lastiger. Nadat de Senaat gisteren klare oorlogstaal uitsprak en voornemens bleek El Peso in te nemen, oordeelde de Volkstribuun in grote meerderheid dat alle Senaatsleden dienen af te treden. Onduidelijk is echter hoe serieus de oorlogsplannen waren. Hoewel diverse Digitalianen bevestigen oorlogsvliegtuigen te hebben gezien, is alleen de Pesoaanse burgemeester de_seuntiens tot nu slachtoffer geworden van geweld. Hij werd gisteravond met lichte schotwonden opgenomen in het Medisch Centrum El Peso. Plaatselijke Officers gaven aan nog geen dader te hebben opgepakt, maar de Digitaliaanse maffiabaas Francesco Luciano behoort tot de belangrijkste verdachten. De Senaat zal ondertussen spoedig aangevuld worden met nieuwe leden, allen met 1 of 2 stemmen tijdens de laatste verkiezingen.
De Veteranen Raad reageerde vandaag nuchter op de Parlementscrisis. Enkele leden opperden om de taken tijdelijk waar te nemen, terwijl anderen aangaven dat niet alles op alles gezet dient te worden om Cyberië regeerbaar te houden. De gevolgen van de huidige situatie komen voor rekening van het hele land. De kiezer dient daar wat aan te doen, stelde oud-politicus Zofona. De situatie omtrent Digitalië en de mogelijke aanval op El Peso kwam niet ter sprake in de Raad.
Opvallend genoeg reageerde de Overheid niet publiekelijk op de chaos in het Parlement. Wel adviseerde men president remcowouter om een verzoek in te dienen de coalitiewetgeving tijdelijk uit te schakelen en contact op te zoeken met de VR. Ondertussen zijn ook de rechtbanken overgedragen aan de Voorzitter van de VR, zodat alle zaken hun doorgang kunnen blijven vinden. De President zelf bleef ook rustig en gaf aan eerst af te wachten welk resultaat de motie tegen de coalitie zal hebben. Op moment van schrijven steunen 8 Parlementsleden de coalitie, terwijl 6 een negatieve stem hebben uitgebracht. Indien de motie afgekeurd wordt, moet naast een Minister van Justitie tevens een nieuwe Secretaris van Informatie aangenomen worden.
De directe gevolgen van de Parlementscrisis zijn toe nu toe onbekend, maar ondernemers verwachten grote vertragingen bij het aanvragen van statussen en daarnaast een mogelijke toename van fraudegevallen in het bank- en verzekeringswezen. Volgens VR-lid Webb_cam zal de rechtspraak, nu in handen van de Raad, geen achterstand oplopen door de crisis.