Milieuindex: Beslissende factor of luchtbel?

Auteur: De Socialist

Sinds de Cyberische ontdekkers een nieuwe uitvinding deden, de milieuindex, oftewel de gemiddelde kavelstaat in een stad, is deze index vaak aangevoerd als beslissende factor. Stadsbudgetten zouden afhankelijk worden van de milieuindex. Maar is dat wel zo? Of is de milieuindex niet veel meer dan een nutteloze luchtbel? Tijd voor een onderzoek.

Wie een blik werkt op het hoofdartikel van de laatste Miniconomist, van de hand van niemand minder dan de Cyberische Overheid, valt al gauw een aantal dingen op. Zo schrijft de auteur dat Zwollar verreweg de beste milieuindex heeft die zelfs boven de 100 ligt, terwijl Roebelarendsveen hekkensluiter was met slechts iets meer dan 50 punten.
Afgaand op de bewering dat de steden met de hoogste milieuindex verreweg het meeste geld zouden krijgen, zouden we dus verwachten dat Roebelarendsveen erg weinig budget zou krijgen van de auteur van het artikel, de Overheid. Een blik werpend op het overzicht van de uitgedeelde budgetten blijkt dit echter niet te kloppen. Roebelarendsveen staat weliswaar een paar posities lager, maar het verschil tussen beide steden is slechts 24 I-Shell per inwoner. Een nihil verschil, zeker aangezien de steden volgens het artikel op de andere factoren ongeveer gelijkwaardig scoorden.

Valt het dus, achteraf gezien, de burgemeester van Roebelarendsveen te verwijten dat hij zich niet heeft bekommerd om het milieu? Had hij wellicht ook 50 parken moeten aanleggen om toch maar die 26 I-Shell per inwoner in de wacht te slepen? De conclusie kan niet veel anders zijn dan nee. Het blijkt achteraf geen slechte keus dat J_Heemelaar, de bedoelde mayor, zijn geld liever uitgaf aan subsidies dan aan het milieu. Immers, van die 26 I-Shell per inwoner kan een mayor misschien een paar parken aanleggen, maar nooit het aantal wat nodig is om de milieuindex gelijk te trekken aan die van Zwollar.

Samenvattend lijkt het nut van de milieuindex schromelijk overdreven. Met de huidige verschillen in uitgedeelde budgetten zullen mayors nooit gestimuleerd worden een gedegen milieubeleid te voeren en kan de milieuindex net zo goed weer worden afgeschaft. De Overheid zal dus tot drastische maatregelen moeten besluiten om milieuvriendelijke steden meer te belonen, anders blijft de milieuindex slechts wat het nu is: Niet veel meer dan een luchtbel.

Leave a Reply