Crisis in Digitalië: Wat is daar mis mee?

Auteur: Francesco Luciano

In de vorige editie schreef de Redactie een kopartikel over de crisis in Digitalië. Men schreef daarin onder meer over het failliet schieten van toenmalig kanselier Moralino Salvatoro en gaf aan het nieuwe geweld af te keuren. Tevens giste de auteur (De Overheid) naar de motieven van onder meer Francesco Luciano. Maar is het eigenlijk wel terecht dat de Overheid de geweldsspiraal afkeurt?

Toen iets meer dan een jaar geleden Digitalië werd ontdekt leek het nieuwe eiland voorbestemd voor de mafia. Al snel vestigden vele mafiafamilies zich in de nieuwe stad Monapoli, en vendetta`s waren aan de orde van de dag. Toen echter de meest gevreesde families Luciano en Fedele gingen samenwerken en hun krachten vereenden in een gezamenlijk plan, de Eilandraad ging het geweld liggen. Het mafia-zijn werd voornamelijk een politieke activiteit.

Toen de auteur van dit artikel een aantal maanden voor andere activiteiten naar het buitenland vertrok, in februari 2020, was de Eilandraad net van start gegaan. Bij terugkomst was het beeld in Digitalië echter totaal anders. De Eilandraad was een flop geworden, er was een nieuw systeem ingevoerd: De Senaat.

Onder aanvoering van met name tha_gecko en kleinez vierde het geweld weer hoogtij. Ruzie werd volop gezocht, met name met leden van de Volkstribuun, die de Senaat probeerde te saboteren. Waar de Volkstribuun met politieke spelletjes, door anderen veelal afgeschilderd als Cyberische praktijken, de Senaat omver probeerde te werpen, sloeg de Senaat met geweld terug. Meerdere leden van de Volkstribuun werden failliet geschoten. Toen echter Kanselier kleinez door de vele boetes zelf ook failliet werd verklaard, werd er een nieuwe kanselier aangesteld: Moralino Salvatoro.

Salvatoro werd vanaf het begin verworpen door de oude Senatoren. Met dreigementen werd geprobeerd hem tot aftreden te dwingen. Toen dit niet lukte besloten tha_gecko en Francesco Luciano het heft maar in eigen handen te nemen en de nieuwe Kanselier, op Cyberische bodem nota bene, meerdere malen neer te schieten. De motieven waren duidelijk: Salvatoro had volgens de twee daders niets te zoeken in Digitalië. Luciano: Digitalië behoort toe aan de echte mafiosi. Na het uitsterven van onder andere Fedele en Luciano zijn er nog maar twee echte mafiosi over: kleinez en tha_gecko. Digitalië hoort door hen geregeerd te worden, en niet door allerlei subaccounts uit Cyberië die zo graag hun eigen plan doorgevoerd willen zien.

Dat de Overheid in zijn artikel in de vorige editie van de krant aangaf te gissen naar de motieven van de daders lijkt dan ook vreemd. Nog vreemder, echter, is het dat hij aangaf de nieuwe geweldsspiraal af te keuren. Was Digitalië immers niet bedoeld voor de mafia? Is dit niet hoe het eiland altijd al had moeten zijn? Mafiosi die elkaar failliet schieten, gevechten om de macht die met kogels worden beslecht en politici die wanhopig vluchten naar het veilige Cyberië waar ze alsnog in de nek worden geschoten?

De nieuwe geweldsspiraal moet dan ook niet door de Overheid worden afgeschilderd als afkeurenswaardig. Volgens hem geeft tha_gecko, met zijn voorbeeldfunctie als burgemeester van Monapoli, een slecht voorbeeld, maar is dit niet juist het goede voorbeeld? Dankzij acties zoals die van tha_gecko floreert de handel in kruit, pistolen en kogelvrije vesten in Digitalië als nooit tevoren en is de Digitaliaanse mafiacultuur weer helemaal opgebloeid.

Kortom, de nieuwe geweldsspiraal in Digitalië is helemaal niet zo slecht voor het eiland. Het eiland staat om geweld bekend, en daarom is het geen schande als ook een burgemeester daaraan meedoet. Spelers die het geweld niets vinden kunnen maar beter in Cyberië blijven. De echte Digitaliaan keurt het gedrag van tha_gecko niet af, maar steunt hem juist.

Leave a Reply