Eind goed, al goed

Auteur: Redactie

De 15de handelsperiode in Cyberië begon traditiegetrouw met een crisis in het Parlement. Ondernemers, die dit maar met geringe belangstelling volgden, werden ook al snel getrakteerd op slecht nieuws: Gelaarsdekat1 was weer volop in de race voor het derde CoI-schap op rij en liet hierbij concurrenten ver achter zich. En of het allemaal nog niet erg genoeg was moesten de oprichters van het senaatsplan op Digitalië machteloos toekijken hoe hun plannen misbruikt werden door de Volkstribuun, met veel geweld als gevolg. Het leek al met al een verloren maand, maar uiteindelijk viel dat best mee.

Een overzicht van vier weken Cyberië:

Zelfs acht weken vakantie bleek voor de Cyberische politici niet genoeg om tot innerlijke rust te komen; direct al in de eerste week vloog het gros van de coalitie- en oppositiegenoten elkaar in de haren, terwijl het andere deel sierde door afwezigheid. Lijdend voorwerp was Minister Sesam, die direct aangeklaagd werd door formateur Beatrix en vervolgens zelf in de aanval ging tegen Jacobse van de Tegenpartij. Een onverstandige keuze, zo bleek later, want Jacobse beet zich vast in de materie en veroorzaakte hiermee een lange, wederzijdse, openbare briefwisseling.

Ondertussen lag ook de Veteranen Raad wederom onder vuur. O.a. bytertje, die op dat moment op het punt stond definitief het land uitgeschopt te worden door een geïrriteerde Overheid, mengde zich in het spervuur van, niet altijd even genuanceerde verwijten richting de Raad, die zich fier verweerde. Het Parlement startte direct met een artikel die de VR drastisch in haar rechten zou beperken.

Niet veel later verplaatste de aandacht zich van de VR naar het Parlement, waar wederom een crisis was uitgebroken. Sesam had daar een motie van wantrouwen ingediend tegen coalitiegenoot, en Minister van Justitie Lucius, die zichzelf hierdoor genoodzaakt zag op te stappen. De motie van afkeuring tegen de volledige coalitie kreeg echter geen steun van de meerderheid en zo bleef de schade voor President remcowouter beperkt tot enkele schotwonden van een geslaagde aanslag. Op Digitalië viel vrijwel tegelijkertijd het doek voor de Senaat, die afgezet werd door de Volkstribuun, naar verluid wegens de oorlogsplannen die de Senaat had voor de verovering van El Peso.

De chaos was compleet, en toch kwam de Overheid met positief nieuws over de Cyberische economie: een nieuwe groep ondernemers zorgde voor een forse toename van de handel. Ook het milieu kreeg eindelijk de aandacht die het verdiende: het aantal parken steeg explosief door de invoer van een kavelstaatmeting. Oude tijden leken te herleven toen MinicoVision een nieuwe herstart aankondigde en editors eindelijk weer met oplossingen durfden te komen in plaats van alleen met klachten.

Aan het eind van week twee was er positief nieuws voor de burgemeesters van Zwollar en YenVille: hun steden kregen de hoogste subsidies van de Overheid tijdens de tweede budgetronde. Tot ergernis van bytertje was El Peso opnieuw de verliezer in het I-Shellgala.

Met gemengde gevoelens werd in de dagen erna afscheid genomen van de godfather van de herrieschoppers: Marcello Alvarez. Groot verdriet voor een grote schare Alvarez-aanhangers, maar goed nieuws voor de voorstanders voor een politiek stabiel Cyberië. Ondertussen concludeerde Anjaatje, op dit moment een van de meest invloedrijke Cyberische vrouwen, dat Cyberië eigenlijk helemaal geen veranderingen nodig heeft. Een juiste conclusie, zo lijkt het, want ondanks alle terugkomende ellende, komt alles toch weer op z�n pootjes terecht: het land wordt nogal altijd geregeerd, Digitalië gelooft nog in de toekomst en met het burgemeesterschap van gelaarsdekat1 maken honderden ondernemers opeens weer kans op de felbegeerde eerste positie in de ranglijst. En zelfs bytertje lijkt zich inmiddels in te zetten voor het algemeen belang. Eind goed, al goed.

Leave a Reply