Richtlijnen van de MvO

Auteur: Remco Bogaard

De eerste dag in een nieuwe handelsperiode brengt altijd commotie met zich mee. Ik als MvO presenteerde vandaag mijn richtlijnen voor het onderwijs van deze handelsperiode, en er schenen nogal wat mensen problemen te hebben met de minimum- en de maximumprijs die ik gesteld heb aan een cursus. Ik zou graag aan de hand van dit artikel aan het gehele volk willen uitleggen waarom ik deze variabelen heb ingevoerd. Ik zal beginnen bij het minimum lesgeld dat ik heb ingesteld voor een cursus, en deze heb ik ingesteld op 50 ISH. Veel mensen begrepen dit niet, omdat het altijd in vorige handelperiodes 0 ISH was en mensen vinden dit bedrag dan ook nogal hoog. Ik heb dit minimum ingesteld vanuit mijn ervaring als schoolhoofd. Bij producten in een winkel is er altijd een minimum productieprijs die nodig is om het product te maken. Bij een cursus geven zonder personeel is dit niet het geval, en daarom heb ik een minimum prijs ingesteld. Want als er bijvoorbeeld geen productiekosten zouden zijn bij producten zouden er handelaren zijn die hun producten te aller tijde gratis in de winkel zouden leggen en dat zou deze handelsstaat toch grondig verpesten. Hetzelfde geld in het onderwijs. Als er geen minimum is kunnen scholen door blijven concurreren totdat een cursusprijs op bijvoorbeeld 5 ISH ligt. Dan zijn en de leerlingen niet gemotiveerd om de cursus af te maken (ze hebben er immers toch bijna niks voor betaald), en de leraar is niet gemotiveerd om goed les te geven, want hij verdient er toch praktisch niks mee. Dan is er ook nog een maximumprijs die ik heb ingesteld en ook daar struikelden heel veel mensen over. Ik heb het maximum gezet op 300 ISH en dat vinden mensen te hoog. Maar wanneer zal er een cursus 300 ISH kosten? Juist, als er geen concurrentie is. Een monopoliepositie dus. Dat is alleen te bereiken als er een cursus is die maar 1 school geeft. Maar zodra andere mensen zien dat dit zo winstgevend is zullen ze de cursus ook gaan geven en dan daalt de prijs weer door concurrentie en door vraag en aanbod. Zo werkt het, want dit is immers een handelsstaat. Dit is mijn redenatie voor de ingestelde maximum en minimumprijs en ik hoop dat het voor veel mensen nu duidelijker is.

Leave a Reply