Politiek is geen handel

Auteur: Redactie

De meest economisch voorspoedige handelsperiode ooit wordt ook dit keer traditioneel afgesloten met Parlements- en burgemeesterverkiezingen. Hoewel de aandacht voor de landelijke politiek wat afgenomen is, ten gunste van de lokale politiek, en het aantal politieke partijen niet evenredig toeneemt, verwacht de Cyberische kiescommissie een recordaantal stemmen. Waarop kiezers hun keuze bepalen werd enkele maanden geleden al uiteengezet in het spraakmakende artikel Kiezen doe je zo. Een belangrijke vraag resteert: welke invloed hebben handelsprestaties op de politieke carrière?

Geen, zou je kunnen stellen als je de huidige samenstelling van het Cyberische Parlement aanschouwt. Slechts drie van de negentien Parlementariërs zijn in het bezit van een Advanced-status (verstrekt door de Overheid als waardering voor goede handelsprestaties). Niet één Parlementslid schopte het tot Captain of Industry, en daar lopen er toch al 16 van rond in Cyberië en Digitalië. Om te stellen dat de drie professionele handelaars (MoleM, anjaatje en Tha Game Master) hun positie in het Parlement danken aan de bijbehorende status gaat ook wat ver en bovendien bezit ruim 5% van de actieve bevolking de Advanced-status; het Parlement vormt daarvan een redelijke afspiegeling, of zou dat in ieder geval moeten.

Ook in het verleden maakten topondernemers maar in beperkte mate deel uit van de volksvertegenwoordiging. Na de grondleggers van het hedendaagse rechtssysteem en Parlement, Richard, Dhr Fortuyn en James, kwam een een lange serie Captains of Indstry die niets met de politiek te maken wilden hebben, waarbij gelaarsdekat1, de succesvolste ondernemer ooit, geen uitzondering vormt. Ook andere helden van voorheen, zoals toxox en Haverhoek lieten bewust een politieke carrière aan zich voorbij gaan, hoewel laatstgenoemde wel ooit deel uit maakte van het Parlement, voor verschillende partijen.

In veel gevallen bleek het te gaan om een bewuste keuze, want dat een goede handelsprestatie kan helpen bij de naamsbekendheid bewezen andere geroemde politici, zoals bytertje en Guardian. Een meer belangrijke factor voor veel stemmen is echter het burgemeesterschap. De meeste stemmen ooit gingen naar ramy the king ! en Milou, beruchte ex-burgemeesters van respectievelijk Eurodam en El Peso. Samen met de voormalige Zwollarse burgervader Guardian zorgde Milou er zelfs voor dat Lijst Milou meerdere maanden in het Parlement vertegenwoordigd was zonder dat de gekozen leden ook maar 1 woord spraken in het Parlementsgebouw.

De reden dat er traditioneel weinig rasondernemers plaatsnemen op het politieke pluche is tweeledig. Aan de ene kant wordt er traditioneel weinig over echte handelsonderwerpen gediscussieerd op het hoogste niveau, en daardoor hebben handelaars niet per sé een streepje op voor op minder ervaren ondernemers. Aan de andere kant trekt het Parlement, juist door die afstand met de groentenboer op de hoek, weinig ondernemers aan. De echte die-hards kiezen liever voor het opzetten van een winkeltje in plaats van stemmen over een nieuwe maatregel om discriminatie tegen te gaan. Of is het misschien juist zo dat het Parlements weinig trade minded is, omdat er gewoon te weinig ondernemers lid van zijn? Het antwoord is niet eenduidig.

Ook voor de aankomende verkiezingen, die vannacht van start gaan, hebben weinig Advanced en helemaal geen CoI-burgers zich aangemeld. Alleen de naam van de huidige topondernemer Mr. Blatertje bij de Tegenpartij valt op. Het zal dan ook niet te verwachten zijn dat het nieuwe Parlement zich bezig zal houden met zaken die de kleine, of grote ondernemer interesseert. Maar dat mag uiteraard geen reden zijn om niet te stemmen. Want invloed op de economie heeft het Parlement wel degelijk.

Leave a Reply