Geld of passie?

Auteur: Hans Z.

Elke keer verschijnen er weer nieuwe winkels, nieuwe handelaren en nieuwe producten in Cyberië. Hoe kan het dat hoewel Cyberië op meerdere gebieden een ontwikkeld land is, de handel nog steeds het middelpunt is?

Misschien komt het door het automatische boete-systeem dat de advocaten niet vaak ingezet worden om letselschade te claimen van de dader. Misschien komt het door de grote macht van de Overheid dat niet genoeg mensen naar de stemloketten worden gelokt.

Maar ik denk dat het hier niet echt aan ligt. Politicus, ambtenaar en advocaat zijn beroepen waarbij het meer om het plezier van het doen gaat, en niet zozeer om het aantal centen waarmee je je portemonnee vult. Bij handelen is het natuurlijk fijn om zoveel mogelijk klanten langs te krijgen, en is niets leuker dan een aantal producten produceren en exporteren. Maar uiteindelijk gaat het bij het handelen toch echt om het geld.

Is dit slecht? Blijkbaar niet, ik heb zelden zoveel en zulke gemotiveerde handelaren gezien. En ook bij andere dingen, neem als voorbeeld The Miniconomist die elke week weer vol zit met artikelen. Waarschijnlijk zou dat niet zo zijn als er voor de schrijvers geen 100 ISH zou zijn.

Toch denk ik dat het voor mij en de meesten een mix van de twee is. Geld en genieten van wat je doet zijn natuurlijk allebei belangrijk. En als je kijkt naar het aantal bewoners van Cyberië kan je wel vaststellen dat de mix van de twee precies de goede formule is om het de meeste mensen naar hun zin te maken.

Leave a Reply