`Ende sy telden sich blauwe vingheren`

Auteur: Sitethief

Hoe zijn de Zwollaren toch aan de naam Blauwvingers gekomen?
Iedere rechtgeaarde Zwollarnaar kent het verhaal van overlevering, als zovele sagen en legendes, die van ouder tot ouder bekend zijn. In de eerste dagen van Cyberie bestond er reeds een zekere rivaliteit tussen de bewoners van Roebelarendsveen en Zwollar. Deze naijver was oorzaak, dat men elkaar het leven zo lastig mogelijk maakte. Zo werden steeds taxi`s uit Zwollar, als zij Roebelarendsveen passeren moesten, beroofd en trokken troepen Zwollaren de stad uit, om `s nachts de goudstaven uit de magazijnen van het Russisch georiënteerde te stelen. Soms kwam het dan tot een treffen en ging men elkaar met zagen en scheppen te lijf. Bij zo`n kloppartij bedienden de inwoners van Zwollar zich van de scheldnaam Roebelsteuren, om hun vijanden te plagen. Dat er voor de Zwollarnaren niet ook een scheldnaam bestond, verdroot de steuren, en zij zonnen op een gelegenheid om hun een geschikte bijnaam te geven.

Deze gelegenheid deed zich voor, toen de burgemeester van Zwollar (in een periode, dat de steden in gewapende vrede met elkaar leefden) bij de burgemeester van Roebelarendsveen aanklopten, om ter aanvulling van hun berooide gemeentekas het Zwollarbos, aan het rivaliserende stadje te koop aan te bieden. Het bleek, dat de gehate steuren beter konden sparen dan de burgemeester van Zwollar, maar tevens bedachten zij de volgende list. De koop zou tot stand komen, maar de Roebelarenen mochten het verschuldigde uitbetalen in muntstukken naar eigen keuze en daar de burgemeester Zwollar niets anders overbleef, accepteerden zij.

Zo kwam op een goede dag een MC-Truck, volgeladen met zakken, de stad binnenrijden. In deze zakken zaten niets anders dan vier-ISH-munten. De samenstelling van deze koperen munten was echter niet zo als wij die thans hebben, want toen de Zwollaren klaar waren met tellen, hadden zij blauwe vingers gekregen en lachend trokken de steuren met hun bomen op de MC-Truck naar hun thuisstad.

Voortaan hadden zij een prachtige scheldnaam voor die domme inwoners van Zwollar. De blauwvingers wilden de schande uitwissen, en gingen daarom ijverig aan het sparen voor het planten van een nieuw bos, en thans verkondigt een der mooiste bossen van Cyberië de rehabilitatie der Zwollaren.

Een bewerking van: http://members.home.nl/jtv/blauwvingers.html

Leave a Reply