Is het Cyberische Parlement wel zo betrouwbaar?

Auteur: Michiel Hutman

Niemand is zo betrouwbaar als een volksvertegenwoordiger, hoorde ik iemand laatst zeggen. Maar is dat wel waar? Zijn de ministers van deze handelsperiode wel zo betrouwbaar? Of zitten ze in het Parlement voor hun eigen bestwil?

Neem nou Minister van Financiën, themini, aangesteld nadat de blunderende MvF lance force was afgezet. Maar niemand lette erop dat themini, een gerespecteerd handelaar, een bank had. Nou zou iedereen ongetwijfeld wel weten dat de MvF de banken moet controleren op dekkingspercentage en of de voorwaarden wel goed worden nageleefd (rente, transactiekosten etc.). Het komt niet echt geloofwaardig over als de Minister zijn eigen bank moet controleren. Een ander voorbeeld is Minister van Justitie en Veiligheid Battery, die zijn eigen advocatenbureau heeft. Een MvJV dient objectief te blijven, maar als hij zelf bij zaken betrokken raakt, zal die objectiviteit wel eens als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen.

Ook politieke partijen leveren stukje bij beetje vertrouwen in. Neem nou bijvoorbeeld AXXI, een nieuwe �actiepartij�, bestaande uit wel heel veel VR-leden. Zoals iedereen wel weet, keurt de VR de politieke partijen en geeft ze een status. Het is dus wel duidelijk dat je als VR niet geheel objectief kunt oordelen over een partij, waar de helft van de VR leden in zit.

Of themini nou echt zijn eigen bank voortrekt, dat Battery zijn objectiviteit in de rechtbank verliest, of dat AXXI wel eerlijk aan hun status is gekomen, we zullen het nooit weten. We zullen op ze moeten vertrouwen, en dat zou ook wel moeten lukken. Tenslotte is niemand zo betrouwbaar als een volksvertegenwoordiger…

Leave a Reply