Schijnvertoning overheid door beroep op liberale marktwerking

Auteur: Lion King

Bovenstaande zinssnede zullen vooral de wenkbrauwen doen fronsen van mensen die ambtenaar zijn, oftewel een overheidsfunctie bekleden. Om de beestjes maar bij de naam te noemen: ministers, mayors en consorten.

De vraag die zal oprijzen is: is er werkelijk sprake van extreme uitwassen van bureaucratie in Cyberië? Hierop kan met een volmondig JA op geantwoord worden. De grondleggers van deze bureaucratie zijn namelijk te vinden in onder andere:
* richtlijnen van de ministers
* verordeningen van de mayors
* de daaruit eventueel voortvloeiende rechtzaken.

Wanneer we kijken naar de diverse uitspraken van de gezagsdragers alsook de wetgeving, klinkt daaruit over het algemeen een economisch-liberaal geluid. Cyberië kan dus, conform het hiervoor gestelde, getypeert worden als een vrije markt economie. De richtlijnen én de verordeningen daarentegen druisen hier meestal lijnrecht tegen in. Regel op regel wordt opgelegd en dit naar eigen goeddunken. Formeel gezien gaat dit allemaal perfect volgens de regeltjes. Deze worden immers door diverse instanties "gecontroleerd" en meestal goedgekeurd. Men bekommert er zich niet of nauwelijks om dat deze regels de vrije markt economie ernstig in gevaar brengen. De vrijheden van de burgers en ondernemers worden aan banden gelegd en worden zo beknot in hun mogelijkheden om een vrije marktwerking te creeëren. De overheidsorganen trekken teveel macht naar zich toe en zien er ook op toe dat deze gehandhaafd blijft. En de onderdanen wanen zich (in economisch opzicht) nog in een liberaal land.

Dit is volstrekt belachelijk; men predikt vrije marktwerking, maar in praktijk doet men het tegendeel. Dé oplossing hiervan is: een gedegen opgesteld plan waarin in het kort de kerntaken van het Parlement worden beschreven. Laat méér verantwoordelijkheden bij de individuen, alleen dan kan men zeggen: Cyberië = vrije markt economie.

Ja, maar de burger kiest toch het Parlement en kan dus zodoende invloed hierop uitoefenen? Dat eerste is juist, maar als ik dan vraag aan u: wat doet het Parlement nou concreet? Dan krijg ik vaak het antwoord: wetten maken, maar verder weet ik het ook niet precies. En dat is nu juist waar het aan schort. In dit kippenhok kakelt men maar door elkaar heen, waarvan de meerderheid opvallend genoeg in slaap zijn gevallen, en het eind van het liedje is dat er hier een komma bij moet en daar een puntje weg moet.

Ik roep bij deze iedereen op om de knuppel in het hoenderhok te gooien, de slapende kippen wakker te maken en ervoor te zorgen dat deze kippen echt een keer productief worden en goede wetten uitbroeden. Pas er echter wel voor op dat deze actie niet uitloopt op een regelrecht eiergevecht, want dan heb ik er een hard hoofd in dat het ooit nog goed zal komen.

Leave a Reply