Auteur: The Waiter
Dit artikel is geschreven door politicus The Waiter, en is niet verbonden aan The Miniconomist of haar medewerkers
Het is inmiddels erg duidelijk dat het geen makkelijke beslissing is. “Wat toe doen als er geen beslissing genomen kan worden?” Sinds het begin van deze regeringsperiode houdt het de gemoederen in het parlement bezig. Eens in de zoveel tijd, even vaak als we een autoloze zondag hebben, is het onbekend wat het parlement moet doen als er een gelijk aantal voorstanders als tegenstanders is bij de stemming over een wetsvoorstel.
Whooty (LDF), is van mening dat we een wet nodig hebben om dat probleem op te lossen. Die wet moet bepalen wat er gebeurt bij gelijkspel en zorgt nu al voor een verhitte discussie. Volgens LDF zou bij gelijk spel de President mogen en moeten beslissen of de wet er door gaat of niet. Ondanks dat de President geen deel uitmaakt van het parlement en geen stemrecht heeft. Daarnaast hoeft de President ook niet door het volk verkozen te worden en kan dus iedere Cyberiƫr beslissen over een wet, als de kaarten toevallig zo liggen.
Volgens LDF is het onbeslist laten van een voorstel geen optie, er moet en er zal besloten worden. Dan wordt er dus maar door een persoon die niets te beslissen heeft besloten aldus de voorstanders. Tegenstanders pleiten voor een conservatieve aanpak, kan het parlement niet beslissen? Dan beslis je ook niet. Het is niet mogelijk als parlement een voorstel te steunen als het niet door de meerderheid goedgekeurd is. De voorstanders reageren met het argument: “Dan hebben tegenstemmers een extra stem.” “Natuurlijk is dat niet zo want het voorstel is niet van de baan” aldus de tegenstanders.
In eerste instantie was een ruime meerderheid van het parlement tegen het voorstel van Whooty. Hij liet het hier echter niet bij en bracht het voorstel nogmaals naar de stemcomputer. Nu heeft de wet het wel gehaald en zal de President zijn taak uitgebreid worden met het maken van beslissingen. Internationaal gezien is dit een grote verandering. De eeuwenoude ‘Trias Politica’, ingevoerd na de Franse revolutie. Die eens voor democratie en vrijheid in alle vrije landen zorgde door wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende machten te scheiden, is niet meer geldig in ons land. Wat de gevolgen zijn op langer termijn is moeilijk te overzien. Tegenstanders van de verandering hebben aangegeven alles in het werk te zullen stellen om het te voorkomen of de verandering weer ongedaan te maken. Hiervoor krijgen ze steun van diverse andere landen.