Waartoe dienen de eindlijsten?

Auteur: Ancient

Dat heb je je waarschijnlijk nog nooit afgevraagd: En toch zou je het antwoord op die vraag zo’n beetje moeten weten.
Vergelijk het even met sport. De voornaamste verdienste van een hardloper is niet, dat hij 100 meter in recordtijd loopt, maar dat hij door die prestatie de sport dichter bij de mensen brengt. Waarom immers kwam er in 1935 ongeveer zo’n grote belangstelling voor de voetbalsport? Omdat het oranje-elftal met Bakhuys, Van heel en Halle toen zulke geweldige successen behaalden.
Zo’n kampioenschap of record als het Oranje-team in 1935, is een eindlijst met bedragen in de Federatie. Als spelers horen of lezen, dat een handelaar, die bij hem in de buurt woont, een knappe plek op de lijst heeft behaald, zeggen ze: Hè, dat zou ik ook nu wel eens willen proberen. Waaróm kan hij wel presteren, en ik niet? Dat zou ik ook wel eens willen weten! En dan gaan ze het proberen. Ze gaan oefenen in een bepaald product en proberen zich voor te bereiden om de top te bereiken.

Begrijp je nu goed wat ik bedoel? De eindlijsten lokken de mensen naar de handel, en halen ze over om er ook aan te gaan doen. En omdat wij weten, hoe goed het zou zijn, wanneer de hele federatie aan handel deed, kunnen we gemakkelijk begrijpen, dat zo’n eindlijst toch wel heel wat meer waarde heeft dan een heleboel mensen zeggen en denken.

Leave a Reply