Cyberie heeft 2 miljoen in de prullenbak gegooid

Auteur: Joep Eerlijk

Cyberië, 1 van de 3 landen binnen de Federatie, het enige land met een parlementaire democratie en tot voorkort het enige land met een budgetsysteem.

Maar dat laatste is er niet meer, verleden tijd. Na een lange discussie tussen verschillende mensen heeft het parlement voor de vulkaanuitbarsting besloten niet meer zelf te beslissen over het geld maar het uit te besteden aan de Federale leiders. Waarom en wat heeft dit voor gevolgen? Dit zijn voorbeelden van veelgestelde vragen die het huidige parlement om de oren krijgt. Ook komen er steeds meer stemmen op om dit budgetsysteem alsnog terug te halen.

Het budgetsysteem, een goed in elkaar gezet systeem waar het Cyberische parlement door middel van de Minister van Financiën zelf kon bepalen waar geld aan werd uit gegeven en hoeveel dat was. Een enorme vrijheid en heel veel mogelijkheden voor partijen en parlementariërs om daarin hun keuzes te maken, en daarin ook van mening te verschillen. Het was de bedoeling hierdoor de Cyberische politiek een extra dimensie te geven aan het regeren van het land. Aanvankelijk leek dit ook te gebeuren, de politiek werd actiever en parlementariërs kregen meer te vertellen, de Minister van Financiën werd een belangrijke post.

Om een of andere reden werden de mogelijkheden die Cyberië had door dit budgetsysteem niet volop gebruikt. Het beperkte zich slechts tot het uitdelen van 10.000 Ish aan elke minister en het af en toe organiseren van een exportcontest. Ook maar kleine spelwijzigingen werden doorgevoerd. Maar met het miljoenenbudget werd verder niet veel gedaan, althans het was geen miljoenenbudget maar het hoorde zo te zijn. De administratie bij de Federale leiding liep in zoverre achter dat de Minister in werkelijkheid minder geld had dan het hoorde te hebben.

Het gebrek aan initiatief en activiteit door de Cyberiers is het budgetsysteem fataal geworden. De meerwaarde van het budgetsysteem werd niet ingezien (ze bereikten immers niks meer dan ze daarvoor al konden) en het werd afgeschaft. Precies op het moment dat de Federale Overheid besloot ter compensatie voor de administratieve achterstand 2 Miljoen ish te storten op de rekening van de Minister van Financiën. Een gigantisch bedrag waar nu helemaal geen gebruik van gemaakt kan worden, de mogelijkheden met zo’n bedrag zijn bijna oneindig. Maar die mogelijkheden zijn er nu niet meer.

Voorstanders van het afschaffen zeggen niet veel te verliezen aangezien de Ministers hun portefeuille gewoon behouden. Er zijn echter al genoeg mensen die al met klachten komen, bijvoorbeeld de burgemeester van Eurodam die al vroeg kwam klagen over te weinig budget. Vlak daarna kwamen ook al gauw andere Cyberische burgemeesters er achter dat ze veel minder budget hadden ten opzichte van de handelsperiode ervoor. Het budget is namelijk gehalveerd en is nu veel meer gelijk ten opzichte van Virtua en Digitalie, voor Cyberische begrippen is het echter veel te weinig. Dit kan een gevolg zijn voor de eindnoteringen van Cyberiërs in het eindklassement, aangezien er nu veel minder inkomsten zijn ten opzichte van de vorige handelsperiode.

Cyberie heeft met het weggooien van het budgetsysteem een grote verantwoordelijkheid, een koppositie op handelsgebied, veel mogelijkheden en 2 miljoen ish weggegooid. In plaats van oplossingen te verzinnen voor het activiteitsprobleem wat de Cyberische politiek teistert, is er voor een makkelijke doch slechte oplossing gekozen door het budgetsysteem weer uit handen te geven. In plaats van tot een juiste oplossing te komen rent men weg voor zijn verantwoordelijkheid en geeft een goed systeem uit handen. Er zijn echter al mensen opgestaan die het budgetsysteem weer in willen voeren, met de nodige veranderingen om het activiteitsprobleem op te vangen. Hopelijk zetten ze die plannen voor en slagen ze er in, want de mogelijkheden die dit systeem bied zijn te groot om weg te geven.

Leave a Reply