Handelsperiode 45

Auteur: Podje

Deze handelsperiode is anders maar toch ook weer niet. Voor het eerst zins tijden moet het Cyberische parlement het doen zonder een budget systeem. Het budgetsysteem is afgeschaft onder het vorige parlement.

Deze handelsperiode is de budgetverdeling volledig in handen gekomen van de federale overheid, en als ik mij uit moet drukken over deze verdeling kan ik heel kort zijn, de federale overheid is het verleerd. Een stad als eurodam moest het doen met een schamele 150000,– ish, terwijl er in voorafgaande handelsperiodes een budget van om en nabij de 300000,– ish was, dit is dus de helft minder. Dit heeft dan als gevolg dat er dus veel minder geld in omloop komt en dus minder actieve handel.
Het probleem met het budget is al zo oud zolang de federatie bestaat. Er is een oud spreekwoord in die luid; ” Waar budget verdeeld wordt is geklaag”. De reden die de federale overheid aanvoerde was dat ze het leuker en spannender voor Mayors willen maken. Ik heb daarom een aantal Mayors om hun mening gevraagd.

Vraag: Is het als Mayor spannender en leuker als er minder budget wordt gegeven?
Antwoord Dhr. Jorisz: Het is zeker meer een uitdaging, maar meer gezeur (commentaar) aan je kop is ook niet altijd een aanrader.

Antwoord Pedro Alvarez: Nee, het is alleen een uitdaging en je moet meer nadenken en beslissingen afwegen.

Deze Mayors staan er niet geheel negatief tegenover, al hebben ze wel bedenkingen bij het lage budget. Het lage budget heeft bij een aantal inwoners wel kwaad bloed gezet. Ik zelf ben een voorstander van het oude budget en heb dan ook gevraagd bij de federale overheid of het mogelijk was om een handelsimpuls te geven. Na een lange discussie kwam de federale overheid met een zogenaamde massa exim, hier lijkt eerst de zaak mee afgedaan. Persoonlijk denk ik niet dat hier het laatste woord over gesproken is, immers volgende handelsperiode moet er opnieuw budget verdeeld worden.

Leave a Reply