Het verhaal over de Federatie gaat, politiek

Auteur: bonanza

“Democratie is moeilijk”. Wie heeft deze slogan nog nooit gehoord? Ook in de Federatie blijkt het invoeren van een politiek systeem een moeilijke bevalling te zijn. Rome is ook niet in één dag gebouwd en zo is onze democratie ook met vallen en opstaan vooruit gegaan. Nieuwigheden werden gelanceerd, akkoorden werden gesloten en beloftes werden gebroken. Politici veranderen niet, zo schijnt het. En toch… Starten van nul is heel wat moeilijker (en misschien wel boeiender) dan voortborduren op een bestaande tekst. De eerste politici van de Federatie hebben gezwoegd en gezeurd om de democratie binnen te loodsen en daarbij werden ze geholpen door de Overheid. Maar wat gebeurde er nu precies? En ging het allemaal van een leien dakje? Ziehier het verhaal van een prille democratie in onze geliefde staat Cyberië gedurende de eerste vijf handelsperiodes.

Een politieke (r)evolutie
Wie dacht dat de politiek al van in het begin aanwezig was, zit er dik naast. Pas op 21 februari 2002 (handelsperiode 2) is er in TMC sprake van een politiek kantje in Cyberië (de andere landen waren nog niet ontdekt). Maar stel je niet te veel voor. Het sociale gedeelte van Miniconomy is net ontstaan met de oprichting van clubs en de eerste voorstellen om op stedelijk niveau verschillen te creëren worden geopperd. Men wil de inwoners keuzes laten maken om hun stad in een bepaalde richting te sturen op het vlak van normen en waarden, evenals het aanpakken van de criminaliteit, vrijetijdsbesteding en onderwijs. Een burgemeester zou de mening van de burgers in een stad moeten vertegenwoordigen.
De reactie laat niet lang op zich wachten. Nog geen vier dagen later worden er vier politieke partijen opgericht die meer inspraak voor de burgers eisen in de vormgeving van de democratie. De voornaamste standpunten zijn subsidies, veiligheid, marktwerking en nieuwe opties. Geheel in de eigen tijdsgeest dus. De Overheid liet weten dat ze erover nadacht om een Nationaal Parlement op te richten waar de burgers hun meningen kunnen ventileren.
Op 3 maart is er ook voor het eerst sprake van een gerechtelijk apparaat, al is het zeer waarschijnlijk dat er daarvoor al een rechtbank was. De nieuwe gerechtelijke instelling zal het zogenaamde Hoger Beroep behandelen. Mater Justitia waakt over ons.
De eerste echte beproeving van dit nieuwe orgaan laat niet lang op zich wachten. De bekende Richard spant een rechtszaak aan die handelt over afpersing en cheaten.

11 maart is een mijlpaal in de politieke geschiedenis. In TMC staat een uitgebreid plan voor de toekomstige democratie. Er is sprake van de oprichting van een parlement met twintig leden en een voorzitter afkomstig van de grootste partij. Ook voor de burgemeesters is er een regeling uitgewerkt. Enkel personen met de status ‘COI’, ‘Advanced’ en ‘Bèta-tester’ kunnen zich kandidaat stellen voor het fel begeerde ambt. Rond 15 maart worden de inmiddels bekende symbolen voor het advocatuurwezen, parlementariërs en rechters ingevoerd. Deze laatste status is echter nooit in gebruik genomen.

De eerste verkiezingen
Op 5 april 2002 is het dan eindelijk zo ver. De eerste democratische verkiezingen –en eigenlijk ook gewoon de eerste verkiezingen- zijn dan gehouden. Deze eerste proef leverde al onmiddellijk spektakel op. Ze werden verrassend gewonnen door Groen-Cyberië dat een coalitie aanging met Lijst Fortuyn. Zoals het echte politici betaamt, heeft deze coalitie welgeteld 11 uur stand gehouden. Een coalitie van linkse partijen moest heil brengen. Ook de eerste voorzitter (Beth) heeft het niet lang uitgehouden. Ze kreeg een motie van wantrouwen te verduren. De eerste burgemeestersverkiezingen vonden een week na de parlementsverkiezingen plaats. Deze functie leverde 100 ISH per week op en het enige doel was het creëren van een aanspreekpunt voor burgers. De interesse was echter laag en El Peso had zelfs geen vertegenwoordiger, tot groot ongenoegen van enkele inwoners.

24 april was weer een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van de justitie in Cyberië. Na het ontslag van een vooraanstaand rechter werd er door de Overheid besloten om de rechtspraak eens grondig aan te pakken. Men opperde het idee om een jury van drie man aan te stellen dat zou moeten oordelen over de schuld of onschuld van gedaagden.
Het is dankzij dit eerste parlement dat we voortaan gebruik kunnen maken van volgende faciliteiten: handelsnamendatabase, een hervorming van het bankwezen, de aanpassingen aan het gerechtelijk apparaat en contracten. Deze eerste gemotiveerde parlementsleden hebben weldegelijk iets bereikt en zijn dus zeker niet bij de pakken blijven neerzitten.

Na wat strubbelingen en nieuwe voorstellen werd er op 8 juni een tweede parlement gekozen. Niet minder dan 454 stemmen werden er geteld. Onze bedovergrootvaders en moeders kunnen zeker niet beschuldigd worden van ‘te weinig politieke interesse’.
Ook de nieuwe burgemeestersverkiezing, die voor het eerst in de geschiedenis samenviel met de parlementsverkiezingen, verliepen feilloos. Volgens onze bronnen voerden de burgervaders hun ambt erg goed uit. Dat kan ook moeilijk anders als je de bedragen kent die ze ertegenaan kunnen gooien. Zo vernamen we dat de burgemeester van Eurodam 300.000 ISH uittrok voor toeristen in de eerste week. Daarbij valt natuurlijk niet te vergeten dat er toen ook ontzettend veel inwoners waren.

Opendeurdagen
Op 23 juni viert de transparantie in de politiek hoogtij. Tot voor die datum was het voor gewone burgers onmogelijk te volgen wat er in het 20-koppige parlement gebeurde. Zittingen waren steeds achter gesloten deuren. Maar op deze bewuste dag zette het parlement de deuren wijd open en liet alle burgers toe om een kijkje te nemen in het prestigieuze gebouw met haar marmeren vloeren en zuilen, haar ronde koepel en haar lederen zeteltjes. Vele burgers namen plaats op het zitje van hun favoriete politicus. Er was hen echter wel op het hart gedrukt niet te babbelen om de sereniteit van de plaats niet te verstoren. In de aangrenzende Kabinetskamer vond namelijk de ministerraad plaats. Alle burgers hielden zich hieraan.

Tijdens de volgende handelsperiode werden er nog enkele nieuwigheden doorgevoerd, die tot op vandaag nog steeds stand houden. Zo is er toen besloten de verkiezingen in de laatste week te houden. Dat zou zorgen voor een stabielere regering die ook meer kan tewerkstellen en een echt beleid kan voeren. Daarnaast kwam er een voorstel voor de herziening van de functie van ‘voorzitter van het Parlement’. Volgens alle politici zou deze persoon beter een president worden om zo boven de partijen te komen staan.

Een gewaarschuwd man is er twee waard
Politiek, het blijft een moeilijk en vreemd beestje. De ene dag word je in de hemel geprezen, de volgende dag krijg je een motie in je gezicht gesmeten. Gelukkig kan je rekenen op de steun van je partijgenoten. Het is mede dankzij hen en coalitiepartners dat nieuwe voorstellen ingang vonden in het parlement. Deze wetsvoorstellen betekenden vaak een ware revolutie in het politieke landschap en zorgden voor een steeds toenemende democratisering in Cyberië. Van de meeste voorstellen plukken we tot op de dag van vandaag nog steeds de vruchten. Het mag duidelijk zijn; ondanks de vrij onstabiele regeringen is men erin geslaagd om Cyberië te vormen tot wat het nu is. Een vrij en democratisch land waar het fijn vertoeven is.

Leave a Reply