Nacht van de winst

Auteur: JoopAgeHarm

Midden in de koude nacht, half 1 om precies te zijn, zit ik in mijn MitshuISHi en rij ik rondjes door Kronenburg. Ik ben vastbesloten om wat door te gaan verkopen, want mijn vrouw heeft een behoorlijk dure stijl. Als ik niets kan vinden in deze stad, dan rij ik door over de MC28 naar Zwollar. Opeens verschijnt daar een straatnaambord, er staat op “Marktstraat”. Ik had gehoord dat hier in Zwollar goedkope dingen te krijgen waren en opeens zag ik hout staan voor 25 cent! Ik parkeer mijn auto onder de winkel met het goedkope hout, loop terug naar de straat met onder mijn arm, een fles met Whisky en onder mijn andere arm een slaapzak.
Als ik ooit winst wou maken, was dit niet de allerbeste manier, maar omdat hout nog duur was in mijn stad, ging ik toch maar voor de deur liggen. Ik schonk een scheut Whisky in de dop van de fles en sloeg het in één beweging achterover. Met fles en al in mijn hand, viel ik in slaap.

“Hé, wat doe je hier?” Vraagt de eigenaar van de winkel. “ik wil dat hout van je kopen, om m’n winkel uit te breiden.” lieg ik. “ja”, zegt de man, “ik ben nou eenmaal de goedkoopste” met een ietwat arrogante glimlach.
Hij opent de deur van de winkel en loopt de zaak binnen. Ik volg hem. Het is een enorme winkel, vergelijkbaar met de Galeries Lafayette in Parijs. Het was bijna 100 Squst, volgestouwd met planken van verschillende soorten hout.
Na lang gepieker kies ik toch maar voor Acaciahout uit Borneo, misschien wel slecht voor de Pandaberen, maar het is lekker goedkoop en het ziet er ‘Bling-Bling’ uit.
“Doe daar maar 600 van.” Zei Ik tegen de eigenaar.
De eigenaar kijkt verbaast en vraagt “wat ga jij verkopen?” Ik lieg dat ik 20 ovens in mijn magazijn heb staan, en dat de winkel morgen klaar moet zijn omdat dan de rijke oliesjeik van Qatar komt die al mijn ovens moet hebben.
“Dat wordt dan 150 ish asjeblieft.” “Kan ik hier pinnen?” “Ja dat kan” antwoordt de man. Hij schuift het lelijke apparaat naar me toe, ik haal mijn hypermoderne Rabo-Goldcard tevoorschijn en haal hem door het lelijke apparaat. Ik toets de cijfercode in, en lees: U heeft betaald.
Ik ben blij dat mijn vriend met een transportbedrijf vroeg uit de veren was vandaag, hij stuurt meteen 2 MC Trucks. De overige 100 planken neem ik in mijn eigen auto mee, terug naar huis.
Inmiddels was de inflatie de kop op gestoken en kon ik de planken verkopen voor 39 cent.
Ik verkocht alle planken en maakte 14 cent winst per plank, want ik hoefde immers geen transport kosten te betalen.
Snel zet ik wat onderbetaalde Polen achter de toonbank, met de opdracht niks te stelen uit de kassa. Ik ben blij dat ik wakker ben gebleven vandaag, in alle rust ga ik wandelend naar huis, ik fluit nog even het Cyberiaanse volkslied en ik geef een zwerver één van mijn vele ISHjes. Dus ik ga met een voldaan gevoel mijn huis binnen en ga naast mijn vrouw liggen in mijn hästens. Zachtjes snurkend val ik in een diepe slaap…

Leave a Reply