Academisering

Auteur: mariadoc

Er is in Parlement en Achterkamertje sprake van een nieuwe trend, zijnde de door President Remco Bogaard voorgestelde schoolvernieuwingen, die door mijzelf in mijn commentaar werden aangeduid als zijnde de Academisering van het Cyberische Onderwijs. Graag wil ik, als Cyberisch oud-Minister van Onderwijs en de invoerder van het nog steeds letterlijk gebruikte Virtuaanse Onderwijssysteem, het idee van een paar positieve kanttekeningen voorzien.
Het is waar: in het Cyberisch Onderwijs hebben we het structureel probleem dat de diploma’s hun waarde verliezen. Mensen die ze allemaal al hebben, modderen maar wat door in ons onderwijs, maar hebben behalve goed lesgeven eigenlijk geen doelen meer. Dit leidt tot devaluatie van het onderwijs in het geheel, hetgeen een slechte zaak is daar er al bijna geen concurrentie meer is in het Onderwijs van tegenwoordig. Verschillende personen hebben het vertrouwen in het huidige systeem reeds opgezegd en het geplaatst in het certificatensysteem. Deze groep personen, waar onder andere m1n1conomy deel van uitmaakt, stelt voor het Onderwijs exclusiever te maken met traineeships en certificaten.
Dit plan, waar ik een voorstander van ben en waarvoor ik met de uitwerking zal helpen, stelt voor dat de huidige cursussen plaats gaan maken voor traineeships, projecten die, gegeven aan onderwijsinstellingen, meerdere handelsperiodes duren en vooralsnog voor de afsluiting en kwaliteitscontrole afhankelijk zijn van een externe instantie, waarmee certificaten te behalen vallen zoals “Master of Politics”. Deze certificaten zouden ook nog eens om de zoveel rondes verlengd moeten worden, waardoor ze exclusief blijven. De Minister van Onderwijs wordt de Minister van Kennis en Wetenschap en gaat de certificaten toekennen.
Uiteraard zijn er nog gaten: wordt het nieuwe onderwijs een vrije markt of een overheidsgereguleerde? Wordt het een systeem met één enkele graad of meerdere? Welke certificaten worden er gegeven? Wie geven überhaupt de traineeships?
In mijn visie is er met dit systeem meer ruimte voor een vrije markteconomie in het Onderwijs, waarbij aan universiteiten en beroepsscholen traineeships en colleges worden gegeven in uiteenlopende onderwerpen, zowel een Bachelor van 2 Handelsperiodes en een Master van 1 of 2 Handelsperiodes. De beroepsscholen zouden de diploma’s zoals die nu zijn als kwalificatiecertificaten praktisch handhaven, en de universiteiten zouden de theoretische, gespecialiseerde stof van politiek, burgemeesterschap en rechtspraak op zich nemen. Zo maken we voor Cyberië een gespecialiseerde kennismarkt.
Met de veranderingen wordt ons onderwijssysteem weer wat bijzonders. Met andere woorden en een lang verhaal kort gemaakt, is dit een systeem om wat van te leren.

Leave a Reply