Grazie

Door: bonanza

Dankjewel. “Voor wat?” hoor ik je al denken. Heel simpel, een nieuw begin. En toch is het vreemd. Een handelsperiode eindigt en men claimt alle goede dingen en neemt die mee naar de volgende periode. De slechte dingen laat men graag achterwege, en met succes, zo blijkt! Lang leve de Federatie, lang leve de doofpot!

Een vreemd gevoel overviel me bij de start van deze handelsperiode. Mensen hebben in de vorige periode fouten gemaakt die iedereen afkeurde. Er ontstonden rellen, reputaties gingen naar de haaien. Wie dacht dat het letsels zou nalaten is er aan voor de moeite. Niets bleef er over. Nieuwe periode, nieuwe lei. Personen worden niet meer afgerekend op hun vroegere misstappen. Of toch bijna niet. Enkel zij die hun misstappen blijven herhalen (het lijkt wel pronken) blijven geconfronteerd worden.

Laat ons een koe een koe noemen en een kat een kat. vinny of Marcello Alvarez zijn algemeen gerespecteerde personen die verscheidene misstappen op hun kerfstok hebben staan. Het zal niet verbazen als ik zeg dat ze er zelf voor zorgen dat die fouten in de spotlights blijven staan (Misschien verklaart dat ook deels hun succes, hoewel ze nu brave engeltjes zijn). Bewust of onbewust blijven ze ernaar refereren, zodat andere mensen het gaan gebruiken in betogen tegen deze personen. “Ik zal nooit president kunnen worden omdat ik niet vertrouwd word door de spelleiding.” hoor je van de ene kant. Andere personen refereren: “Marcello Alvarez zal nooit in het CoV komen omdat hij niet te vertrouwen is gezien zijn verleden.” (Beide voorbeelden zijn puur fictief.)

Andere personen vertonen het tegenovergestelde gedrag en dat lijkt behoorlijk veel succes te hebben. Neem nu Remco. Niemand zal ontkennen dat hij vorige handelsperiode behoorlijke (inschattings)fouten heeft gemaakt. Gelukkig had hij dat zelf na anderhalve week door. Er werd met geen woord meer gerept over zijn fouten en dat zal ook niet meer gebeuren de komende handelsperiodes. Hijzelf zal namelijk niet erg graag herinnerd worden aan de ‘FF-affaire’. Andere personen gaan er niet naar refereren omdat het in de vergetelheid raakt, terwijl het toch één van de hoogtepunten was van de afgelopen handelsperiode.

Tegenstrijdig genoeg zijn we er als de kippen bij om ons positief verleden in de spotlights te zetten (een uitzondering als m1n1conomy daargelaten met zijn bekende slogan “Prestaties uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.”, overgenomen door een heleboel andere personen –jaja, hij is waarschijnlijk de meest geïmiteerde persoon in de Federatie-). Bekijk de profielen en constateer het zelf. Ze staan vol zelfverheerlijking. Ook ik moet bekennen dat ik er maar al te graag aan mee doe. Het voelt dan ook zo goed om te pronken met wat je bereikt hebt. Niemand zal aarzelen om het nonchalant nog eens te laten vallen; “Toen ik president was, was het parlement veel actiever.” Of; “Toen ik als eerste was geëindigd in handelsperiode 31, lagen de eigen vermogens erg hoog.”

Ach, elke keer als ik dat lees moet ik eens glimlachen (ongetwijfeld doe ik het onbewust zelf). Maar sommige personen drijven het gewoon té ver door. Het zou onrespectvol zijn namen te gaan noemen (de personen in kwestie hebben weldegelijk veel bereikt), maar soms wordt het echt te gortig. Regelmatig moet ik een hele post doorworstelen waar het bulkt van de opsommingen van zijn/haar prestaties. Alsjeblieft, daar hebben we geen boodschap aan.

En toch… toch is onze Federatie zoveel aangenamer dan een ander land zoals Nederland of België. Want zeg nu zelf, fouten worden indien gewenst vergeten, prestaties worden alom geroemd, wie ziet dat niet zitten?

Ik stel een ‘Vergeet-dit-niet-database’ voor. Hierin catalogiseren we alle fouten die ooit begaan zijn. Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat de mappen van bekende personen het best gevuld zullen zijn. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Dat zet hen weer eens met beide voetjes op de grond en bezorgt de resem ‘arme dutskes’ leuk materiaal om te repliceren.

Ik nodig je uit om me tegen volgende editie je grootste fout toe te sturen (tmc@miniconomy.nl). Ik verwerk ze in een mooi artikeltje. Ik ben benieuwd wie het aandurft.

Leave a Reply