Té-eS

Door: The Socialist

Wat is het toch met de politiek de laatste tijd? Even leek het alsof er hoop was voor de landelijke politiek met betrekking tot activiteit. Veel partijen deden mee aan de verkiezingen, de kieslijsten waren goed gevuld en het kwam zelfs voor dat er een volledig Parlement was. Maar wederom is er deze handelsperiode niets van dat alles het geval. Ja, er deden meerdere partijen mee aan de verkiezingen en de kieslijsten waren opzich wel gevuld, maar de gekozen politici gaan liever op vakantie of drukken domweg knopjes in als het tijd is om te stemmen. Je ziet ze nooit in het Parlement en horen doe je ze dus ook niet.

Periodes geleden pleitte ik (onder andere samen met de veelal geprezen m1n1conomy) voor een Ministerraad en daarbij komende een eigen budget-systeem voor Cyberië. Dar budget-systeem is er nu, maar waar is de Ministerraad? Die is er niet, het politieke landschap is precies hetzelfde als dat het periodes lang al is; dood en verlaten. Ik weet niet precies hoe lang het geleden is, maar er was eens sprake van een vernieuwing van de politiek in Cyberië, geleid door de Council of Veterans. Wat is er met de plannen gebeurd? Juist: wederom niks. Helaas voor veel Cyberiërs is de gemiddelde CoV’er net zo incompetent als de gemiddelde Cyberische politicus.

Wat is dat wél de oplossing? In mijn optiek is die simpel; gewoon alsnog een Ministerraad invoeren. Niks geen Parlement en doodse stiltes in het Blauwe Huis meer. Gewoon vier ministers en een President die de dagelijkse gang van zaken in Cyberië bepalen. Moet de wet veranderd worden? De vijf mannen of vrouwen houden een stemming. Is er een crisis? De vijf politici – direct gekozen door de Cyberische bevolking – dienen voor een uitweg te zorgen. Per verkiezingsronde ga je niet meer voor de hoogste plaats op de kieslijst, intern kunnen partijen gewoon beslissen wie voor een plek gaat/gaan, waarna de bevolking per post zijn of haar stem uitbrengt op zijn of haar favoriete kandidaat.

Ik zeg het niet graag, maar dit systeem lijkt wellicht ietwat op het systeem dat de Digitalianen hedentendage hanteren (al dan niet afgekeken van het Centralisme). Een kleinere groep personen welke dírect zijn verkozen door het volk maken de dienst uit in het land. Nu mogen mensen misschien bang zijn voor een coup d’etat of iets dergelijks, maar het partijenstelsel zorgt voor genoeg evenwicht om dat te voorkomen. Met de malaise waar Cyberië nu inzit komen we ook nooit verder, het is gewoon tijd om tot actie over te gaan en drastische maatregelen te nemen.

Cyberië moet veranderen, en dan met name op politiek vlak. Laten we eindelijk eens uit onze vastgeroeste positie vandaan komen en durf en lef tonen. Als Cyberiërs kunnen we heus wel verandering aan, we moeten ons alleen inzetten!

Leave a Reply