Kleutergedrag: Brief aan Lisaa

Auteur: Dhr. Jorisz

Beste Lisaa,

Gefeliciteerd, je bent aangenomen op kleuterschool ‘de blije kabouter’! Het is echter van belang dat je niet met een te grote achterstand begint op andere studenten. Vandaar deze brief, zodat je al vast kan wennen aan ons beleid en leerklimaat.

Ik ben de leraar van vandaag en wil graag het onderwerp ‘gedrag’ behandelen. Jij moet vandaag leren hoe het is om je volwassen te gedragen. Ik verwacht dat jij hier zeer veel moeite mee gaat krijgen en jij flink wilt tegensputteren. Want jij moet ook gelijk leren om minder eigenwijs te zijn. Jij bent namelijk overtuigd van je gelijk. Wellicht moeten we wat extra hersencellen injecteren.

Aller aller beste Lisaa. Allereerst moet je leren dat jij minder belangrijk bent dan de Federals. Zij leiden het gehele spel, geven leiding over iedereen, en jij bent maar één individu van die hele groep. Er zijn een heleboel mensen zoals jij (nou ja, de meesten zijn toch gemiddeld een puntje of 20 op het IQ én EQ slimmer). Dan begin jij te roepen dat Federals wat meer tijd moeten maken voor jou (jij noemt het ons, bedankt dat je namens mij wilt spreken, maar dat is niet nodig). Het opzoeken van coördinaten is natuurlijk erg veel werk. Je wilt een aantal kavels kopen aan de hoofdstraat van handelaren die al langere tijd afwezig zijn. Maar, jij vindt dat de namen van de handelaren alleen maar opnoemen al genoeg is om dit af te dwingen bij de Federals. Meneer Federal Manager vindt dit echter niet genoeg. Maar natuurlijk heeft meneer de Federal Manager niet gelijk. Want nu moet jij alle coördinaten opzoeken, scrollen, en posten. Nou nou, dat kost wel uren werk zeg. Je zal maar moe worden!

Maar het frappante is, dat jij het probleem bij meneer Federal Manager neerlegt. Wellicht moet je eens even nadenken. Denk je heel eventjes in. Ik weet het, het is lastig voor jou, maar probeer het eens. Is het gelukt? Ik hoop het, want nu zie je, dat het helemaal niet het probleem van meneer Federal Manager is. Jij wilt die kavels hebben, Federal Manager niet. Dus het is jou probleem, niet het zijne. Het is dus ook zeer logisch dat jij het probleem zover mogelijk moet oplossen, en niet meneer Federal Manager.

Afgezien van het feit dat het dus jou probleem is, kan je ook wel bedenken dat meneer Federal Manager wel betere dingen te doen heeft.

Tot slot is het natuurlijk erg jammer, dat als meneer Federal Manager jou duidelijk heeft gewaarschuwd. Niet meer in discussie gaan, alleen requests. Dan is het natuurlijk zeer kinderachtig om toch door te zeuren, eigenwijs doen om je gelijk te halen, en dan niet de consequenties te accepteren. Natuurlijk was het een request, want je postte ‘kunnen jullie de volgende tekst even lezen’ erboven. Maar dat werd gevolgd door ‘(anders is het geen request). Tja, hiermee maak je al duidelijk dat je de boodschap hebt gesnapt van meneer Federal Manager, maar dat je toch nog wat wilt zeggen.

Tot slot, voordat je definitief wordt toegelaten, moet ik als directeur van de school nog even kwijt dat ik vind dat we jou schrijftalent duidelijk moeten ontwikkelen. Wellicht, als we er jarenlang in investeren, worden je artikels ooit nog eens gelezen. Ik hoop je vanaf volgende week maandag te ontvangen op school!

Hoogachtend,

Dhr. Jorisz, schooldirecteur ‘de blije kabouter’