Met de kijk op… reclame

Auteur: Hydrophonia

Nadat ik zelf eerder deze week in aanraking kwam met verboden reclame, leek het mij wel een artikel waard. In het gemeentehuis van Eurodam had ik namelijk een bericht achter gelaten, wat door de burgemeester van Eurodam blijkbaar als reclame werd gezien. Hierna kreeg ik een postverbod in het gemeentehuis en zou ik een boete krijgen.
Eigenlijk is mij onduidelijk hoe, waar en hoeveel reclame je mag uiten. Op de chat mag je natuurlijk gewoon je product aanbieden, maar mag het niet te overvloedig worden. Allemaal vrij logisch. Het grote knelpunt ligt echter in de clubs, en dan met name de gemeentehuizen.
Wat mij betreft moet je toch op z’n minst kunnen zeggen dat je een product komt doen in een bepaalde stad. Als ik dus winkels in andere steden koop, moet ik toch kunnen zeggen: ‘Ik kom hout doen’. Ook een nadeel is dat in ieder gemeentehuis dat beleid weer anders is. Soms mag je alleen reclame maken als je uit de stad zelf komt, soms helemaal niet en soms wordt er niks over gezegd. Naar mijn idee is het gemeentehuis ook niet om reclame te maken. Eigenlijk moet je in een gemeentehuis kunnen zeggen waarin je handelt. Dit deed ik dus ook, maar dat wordt dan weer als reclame gezien. Nu is het een moeilijke kwestie waar nogal veel onduidelijk over is wat mij betreft. Een woordje extra en het kan gelijk als reclame worden gezien.
Dit soort onduidelijkheden vermoeilijken het spel alleen maar. Als burgemeester zou ik de toekomst dan ook proberen te kiezen voor de meest duidelijke koers wat reclame betreft. Dit kan onnodige boetes, en bans doen verminderen. Die duidelijkste koers moet ieder voor zich weten natuurlijk, maar ik zou buitenstedelijke handelaren éénmaal laten posten wat ze in jouw stad komen doen. Verder kan je natuurlijk vrij over handel praten. Voor reclame zijn echter zat andere mogelijkheden, en hoort dus wat mij betreft niet thuis in dergelijke clubs als gemeentehuizen. Nogmaals: het is een moeilijke kwestie, maar het zou leuk en makkelijk zijn als er een iets beter en vooral duidelijker beleid komt.