Balans in de handel

Auteur: Dhr. Jorisz

Er heerst een tamelijke disbalans in de goederen die te verhandelen zijn in de Federatie. Dit is al tijden zo. In ieder geval al vanaf het moment dat ik voet aan wal zette in Cyberië. En dat was handelsperiode 38. Een aantal producten worden veel meer gemaakt en verkocht dan andere producten. Door deze producten te verhandelen is het dan ook veel gemakkelijker een topprestatie neer te zetten. De laatste periodes is de trend overigens iets veranderd, door de veranderde samenstelling van de bodem in verschillende steden. Zo heeft Kronenburg veel meer olie, Roebelarendsveen meer ijzererts, Zwollar meer bomen en Bahthoevedorp meer goud gekregen in de grond. Ook is er iets meer balans gekomen doordat steeds meer handelaren kiezen voor deze producten.

Maar er heerst nog steeds een disbalans. Het leukste is als met elk product een topprestatie neer te zetten valt. Op dit moment is dat nog lastig. Met bijvoorbeeld ovens en machines is het erg lastig hoog te eindigen.

Een betere balans krijgen is dus het doel. De vraag is hoe dat bereikt kan worden. Velen hebben wel ideeën, maar weinig zijn er echt concreet, goed en eerlijk uitvoerbaar. Ik weet ook niet hoe je dit kan oplossen. Maar ik durft wel te stellen dat de Federals op de goede weg zijn om een betere balans te krijgen. Zo komt er deze handelsperiode wellicht een rondewinnaar die glas heeft gehandeld met zijn mainaccount. Dat is toch opmerkelijk.

Er is een idee geopperd in een club van mij, ‘discussieclub’. Ik hoor graag jullie mening hierover. Ik vermoed dat mijn idee kan zorgen voor een betere balans, maar misschien is het ook wel verstandig om te wachten met het uitvoeren, want er is immers de laatste paar periodes een steeds betere balans merkbaar. Misschien wordt het wel steeds mooier, zodat je straks met (vrijwel) elk product een mooi resultaat kan behalen. Of dat je in ieder geval met meer dan de helft van de producten een top vijf notatie kan behalen.