Met de kijk op… Zwollar

Auteur: Hydrophonia

Na een aantal handelsperiodes waarin Zwollar soms maar matig presteerde, lijkt de Zwollarse economie aan een opleving bezig te zijn. De afgelopen handelsperiodes eindigde de beste handelaar uit Zwollar zo rond plaats twintig. Dat lijkt misschien niet echt geweldig, maar een plaats zegt niet altijd alles. Als je kijkt naar het aantal kavels dat is leeggehaald in Zwollar dan is dit behoorlijk veel. Dit is wel eens anders geweest. Met veel actieve handelaren, op de basisproducten zoals steen, hout, en ijzer, lijkt Zwollar aan een opleving bezig. Wat wel vreemd is, is dat er nauwelijks scheppen- en zagenhandelaren in Zwollar te bewonderen zijn.

Het probleem komt er dus op neer dat Zwollar deze handelsperiode erg actief is en hiervan eigenlijk wel moet profiteren met een plaats bij de beste vijftien. Dit gebeurt echter niet omdat de activiteit zeker niet optimaal is verdeeld. In het begin van deze handelsperiode was er veel diversiteit, helaas is de activiteit van de houthandelaren zwaar toegenomen en de activiteit van de andere handelaren alleen maar geslonken. Natuurlijk weet ik de redenen hierachter niet, maar het is wel opvallend dat er vijf Zwollarse houthandelaren actief zijn in week drie en geen enkele steenhandelaar.

Als je naar de cijfers gaat kijken van de laatste editie van deze krant kan je hier ongeveer dezelfde conclusies uit trekken. Bij de beste zesentwintig plaatsen van omzet staan vier handelaren uit Zwollar, drie houthandelaren, en eentje die ijzer doet. Als je echter alle omzetten van de houthandelaren bij elkaar voegt kom je tot de conclusie dat deze persoon dan zeer ruim op kop zou staan. Dan reken ik nog niet eens mee dat de houtprijs veel hoger zou liggen.

Nu zegt omzet natuurlijk niet alles, maar ook in de eerste editie van deze krant kon men al lezen dat er twee top 20 plaatsen waren weggelegd voor Zwollar. ’t Is een gokje maar naar mijn idee zijn dit houthandelaren. De handel is de laatste paar dagen niet echt ingezakt, maar, zoals ik al zei, is de productieverdeling scheefgetrokken met vijf houthandelaren. Geen enkele plaats bij de beste twintig zou me dan ook niks verbazen.

De conclusie die je hieruit kan trekken is dat je met één product goede zaken kan doen vanuit Zwollar: hout. Met vele andere producten heb je grote kans te worden weggeconcurreerd omdat de productie vanuit andere steden vaak goedkoper is. Hout lijkt echter alleen goed te werken als je het niet met te veel mensen tegelijk gaat doen.