Japanse ontmoeting

Auteur: Naamloze

Ik zal dit weekend wel door weinig Pesoanen opgevallen zijn. Dit komt omdat ik op visite was bij een zusterstad van El Peso: de stad Nagasaki in Japan. Naast de problemen waar Tripolire nu mee kampt, hebben we het ook nog over andere dingen gehad. Het ging over de ambacht- en delfscholen van de Federatie in vergelijking met die van Japan.

Het typische vond de burgemeester van Nagasaki dat in de Federatie je voor alles aparte vaardigheden of skills nodig hebt. Zo leren ze in Japan hoe simpel het is om een motor maken als je ook een diamantboor kan maken. Ook als je Alarmen kan maken dan heb je de vaardigheden al om computers en telefoons te maken. Camerabouwers verkopen dan wel weer stiekem zelfgemaakte pistolen. Ik vond dit erg interessant en denk dat dit een enorme boost in sommige producten kan geven, producten die je bij je startproduct kan maken.

Het meest maffe vond mijn collega nog wel de delfvaardigheden. Ik legde hem uit dat deze werden ingevoerd na dat veel burgers de buurt vervuilden omdat ze deze vaardigheden niet hadden getraind en dat ze daarom nu papieren en vergunningen nodig hadden om te delven. Enkel Japan is net zo als El Peso, weinig grondstoffen en waar er zijn liggen ze heel diffuus over de kaart. Ik heb vroeger wel in El Peso gehandeld en dat ik dan naast hout en ijzer ook bomen, olie en goud verkocht omdat dat gewoon van de restkavels kwam. Nu gebeurt dat helaas niet meer en niemand verkoopt en koopt kavels door, dat werkt gewoon niet.
Mijn collega attendeerde mij er toen op dat in Japan de delfscholen ook weer anders in elkaar zaten. Naast het feit dat iedereen gewoon vrij een kapvergunning had, werden er op universiteiten leermethodes ontwikkeld waarin je ziet dat gouderts en ijzererts delven eigenlijk precies hetzelfde is. Ook olie pompen lijkt daar erg op, maar omdat je met machinerie werkt lijkt het daarnaast wel veel op diamantboren.

Al met al heb ik zat interessante dingen gehoord over scholing, maar zolang de Federatie zijn poot stijf houdt zal de kaart van El Peso nooit meer voor 90% leeg gaan (anno 2030).