Eurodam, het handelsparadijs?

Auteur: Dhr. Jorisz

Al jaren lang staat Eurodam bekend als het handelsparadijs van de Federatie. Je kunt vanuit de hoofdstad van Cyberië het makkelijkst eerste worden in een handelsperiode. De grond was jarenlang goed te gebruiken na de vulkaanuitbarstingen. Er was genoeg erts, hout en olie te vinden. Een kleine 30 handelaren die elke keer weer opnieuw een fortuin probeerden te vergaren. Maar de laatste tijd begint het aantal handelaren af te nemen in de stad Eurodam. De glansrijke stad, Eurodam, de stad waarin alles mogelijk was, begint af te takelen. Wordt Eurodam een tweede Bahthoevedorp? Een inactieve stad waarin een top20 plaats halen op eigen kracht zeer moeilijk is?

Ten eerste is het handig om te kijken hoe het komt dat Eurodam leeg loopt, want het aantal handelaren in de gehele Federatie loopt zeker niet zo sterk terug als het aantal handelaren in Eurodam. Het is dus blijkbaar minder aantrekkelijk geworden om in de hoofdstad van Cyberië te handelen. Dat klopt, want de kavels zijn een stuk minder aantrekkelijk geworden in Eurodam. Tegenwoordig graaf je in Kronenburg veel meer olie. De ertskavels in Roebelarendsveen zijn veel beter. De boomkavels kunnen ermee door in Eurodam, maar aangezien de grote ijzerhandelaren (dus de houtkopers) voornamelijk naar Roebelarendsveen trekken, moet het hout daar naartoe vervoerd worden. Roebelarendsveen beschikt zelf over weinig goede bomenkavels. In Zwollar haalt men het dubbele aantal bomen van één kavel. Een immens verschil met Roebelarendsveen. Dus kunnen handelaren in Zwollar met niet al te duur vervoer, prima met goede winstmarges hout leveren in Roebelarendsveen. En Eurodam? Tja, daar heeft niemand veel hout nodig en kan men ook gemakkelijk beconcurreerd worden vanuit Zwollar. Enkel in Bahthoevedorp zit goud in de grond, dus ook met goud kan je niks doen in Eurodam. Je ziet dus eigenlijk het volgende:

– Houthandelaren trekken naar Zwollar.
– IJzerhandelaren trekken naar Roebelarendsveen.
– Benzine/Plastic handelaren trekken naar Kronenburg.
– Chipshandelaren trekken naar Bahthoevedorp.

Waarom blijft Eurodam dan nog steeds redelijk aantrekkelijk/actief? Dat komt omdat er nog altijd veel handelaren beginnen in Eurodam. Dit is omdat nog steeds daar de meeste handelaren de handelsperiode beginnen. Om dan na enkele dagen weg te trekken naar de stad waar ze goedkoper hun resources kunnen vergaren. Er zijn een aantal producten die het echter wel goed blijven doen in Eurodam. Dit zijn voornamelijk steen, scheppen en glas. Hier heb je namelijk geen goede kavels voor nodig. In elke stad wordt evenveel klei gevonden per schep, waardoor steen ook in trek is in Eurodam. Door de nog altijd wat snellere start van Eurodam ten opzichte van de andere steden in het zeer rendabel om steen te doen. Daarna snel uitbreiden naar andere steden, en je kunt een zeer hoge eindnotering halen. Voor de scheppenhandelaren geldt hetzelfde: Omdat er veel steen nodig is in Eurodam, zijn er ook veel scheppen nodig, dus die maken ook veel winst. En daarna uitbreiden naar steden is erg rendabel.

Maar dan blijft er nog één grote vraag: Waarom blijft iedereen dan beginnen in Eurodam? Ik vermoed dat het met een gebrek aan initiatief durven nemen te maken heeft. Eurodam heeft dus qua kavels niks beter dan andere steden. Enkel omdat er elke handelsperiode een bliksemstart is, blijft men elke handelsperiode terugkeren. Maar blijft dat voor altijd zo? Ik denk het niet. Ik denk dat het wachten is tot er nog wat grote handelaren wegtrekken uit Eurodam, tot het moment dat er in andere steden wat meer grote, actieve handelaren komen (zoals nu in Kronenburg geprobeerd wordt). Zodra handelaren zien dat er daar ook steeds sneller wordt gestart, kunnen ze wegtrekken uit Eurodam. Wat blijft er dan over van Eurodam? Dat is de vraag natuurlijk.

Persoonlijk vind ik het een goede ontwikkeling dat Eurodam minder groot is geworden. Een betere spreiding is prima. De voorspelbaarheid blijft helaas wel groot, want elke stad heeft zo zijn eigen specialisatie. De tactiek van het verhuizen na enkele dagen wordt alweer 3 handelsperiodes lang uitgevoerd door verscheidene handelaren.