Financiële crisis treft Cyberië

Auteur: The Minic

Terwijl de hele planeet al maanden verkeert in een diepe financiële crisis, leek de Federatie gespaard te blijven. Het unieke handelsklimaat tussen de hoge bergen leek een goede weestand te bieden. Deze handelsperiode blijkt echter dat ook Cyberië niet bestand is tegen de inzakkende economie.

Over de gehele linie is het effect merkbaar: de Cyberische steden krijgen 30% minder budget in vergelijking tot de vorige handelsperiode, het Nationaal Bestuur levert al haar salarissen in en verwacht van haar werknemers hetzelfde. Ook de aandelen blijven achter en verschillende steden zitten momenteel al zonder budget, waardoor BTW-teruggave en export in het gedrang komen.

Een echte oplossing lijkt vooralsnog niet in zicht. Op buitenlandse kopers van Cyberische producten hoeft gezien de globale crisis niet verwacht te worden, en ook buitenlandse handelaren binnen de Federatie tonen weinig interesse in Cyberische producten. De enige oplossing lijkt momenteel verhuizen naar Virtua of Digitalië. Deze landen hebben tot op heden weinig tot geen last van de crisis.

De Minister van Financiën werkt vooralsnog niet mee met stimuleringsplannen: de vraag om op reserves in te teren wordt weggehoond, en in plaats daarvan wordt er deze handelsperiode 30.000 ISH bij de toch al riante reserves van 170.000 ISH gevoegd. De gegeven verklaring stelt dat reserves goed zijn voor het land in geval van onvoorziene uitgaven.

Bovenop al het bovenstaande loopt de goedkeuring van de begroting ook nog eens vertraging op. Waar normaliter de begroting na 48 tot 60 uur rond is, duurt de goedkeuring nu al ruim 80 uur, en met het forse aantal tegenstemmers kan de goedkeuring nog wel eens tot een blamage leiden. De steden hebben echter onmiddellijk het geld nodig; verder uitstel schaadt de economie alleen nog maar meer.

Ondertussen worden overal schuldigen aangewezen. Tot daadwerkelijke acties is het nog niet gekomen, maar de grimmige sfeer begint zich overal te ontwikkelen. Nog een factor die de economie alleen maar negatief kan beïnvloeden.