Bijbaantjes?

Auteur: White Queen

Het is in de Federatie al geruime tijd gewoon dat mensen meerdere jobs kunnen combineren. Zo kan een Consul of Education legaal een school beginnen, de Consul of Justice and Safety onderdeel uitmaken van de International Court en zitten ministers en andere leden van de Nationale Besturen in de Council of Veterans. Kortom, invloedrijke personen van alle maatschappijen zitten in meerdere organen of vakgebieden, waarbij ze soms overlappend werken. Zoals het voorbeeld van een CoE met een school. Dat botst natuurlijk onherroepelijk met de controlerende functie die deze zou moeten uitoefenen op scholen. Dat klopt uiteraard niet. Net als iemand die zowel binnen de Nationale als Internationale Rechtbank invloed uit kan oefenen. Deze organen horen natuurlijk strikt gescheiden te blijven.

Maar wat kan je hier nu precies aan doen? Het is makkelijk om wetten te maken die het verbieden in twee rechtbanken als rechter te fungeren. Iets wat de voorzitter van de International Court en verantwoordelijken voor justitie in de Federatie natuurlijk al zelf in de gaten kunnen houden. Hetzelfde geldt voor het hebben van een school en tegelijkertijd het departement van onderwijs aan te voeren. Moeilijker wordt het als je CoV’ers los wil maken van Nationale Besturen. De CoV bestaat doorgaans uit mensen die zich actief in de samenleving engageren, dus ook in het bestuurlijke deel daarvan. Verbied je de combinatie van Veteraan en bijvoorbeeld minister, dan komt ofwel de CoV, ofwel de Nationale Besturen moeilijker aan mensen. Nu is dat laatste opzich geen grote ramp, aangezien dit mensen die normaal niet zo snel verkozen raken de kans geeft ervaring op te doen, waardoor er alsnog een groep geschikte en capabele spelers overblijft.

Het zou niet verkeerd zijn om de mogelijkheden tot het beter gescheiden houden van bepaalde machten eens goed en kritisch te bekijken.