Aanpassing kiesstelsel

Auteur: bonanza

Een politiek verslag over wat er de afgelopen dagen is gebeurd in de Volksraad en in het kabinet zou niet meer dan enkele regeltjes tellen. De enige opvallende feiten waren onder andere het ontslag van Minister van Justitie Whooty, aangevraagd door de president na een dagenlange afwezigheid. Hij werd vervangen door Jorref, die onmiddellijk werk maakte van de openbare rechtbank en ondertussen al een zaak aan het afhandelen is.

Daarnaast is Minister van Onderwijs (MvO) Salvatore Maranzano met een aantal opmerkzame wetswijzigingen naar voren gekomen. In de vorige editie schreef ik dat de MvO niet genoeg initiatief heeft genomen om het onderwijs te promoten. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat Salvatore Maranzano daar kritiek op uitte, omdat hij weldegelijk afspraken had gemaakt met zijn buitenlandse collega’s. Voorlopig houdt hij het resultaat nog achter, maar we hopen dat de dialoog tussen de verschillende landen zich ook deze handelsperiode doorzet. En laat ik ook de wens uitdrukken dat er deze handelsperiode echte resultaten naar buiten gebracht worden, in tegenstelling tot de vorige topontmoeting(en).

Verder kan ik eigenlijk maar één belangrijk onderwerp aansnijden en dat is het gespreksonderwerp, aangevraagd door Vinny, over de verandering van het democratische systeem. Zoals bekend pleit hij voor een terugkeer naar het Parlementaire systeem. De algemene gevoelens zijn dubbel. Aan de ene kant heeft het kabinet duidelijk meer vrijheid gekregen en dat vertaalt zich in (beperkte) betere resultaten. Het kabinet is homogener en komt met gemeenschappelijke standpunten naar buiten. Aan de andere kant wordt de afschaffing van het partijensysteem als de grote vergissing getypeerd. Die partijen brachten een bepaalde sociale cultuur met zich mee die het voor iedereen mogelijk maakte om actief deel te nemen aan het bestuur en indien nodig van voldoende hulp voorzien te worden. Op dit moment is het voor nieuwkomers veel moeilijker om bekend te worden. Je kan wel zo deelnemen aan de besluitvorming, maar je mening wordt als starter niet even serieus genomen als die van een ervaren rot. De kans dat je dus kan wegen op het politieke proces is eerder gering, want niemand zal de urgentie voelen om je te helpen.

Dat noopt ons tot een voorlopig besluit. We willen de vrijheden van het kabinet behouden, maar we willen wel dat het partijenstelsel terugkomt. De kans bestaat echter dat er onvoldoende parlementsleden zullen zijn, zoals in ‘de oude dagen’. Vooraleer we dus overstappen naar een nieuw project dient dit probleem grondig aangepakt te worden. Vinny beloofde om met een wetsontwerp naar voren te komen in de loop van deze of volgende week. Een verdere analyse over de slaagkansen, pro’s en contra’s, laat ik dus ook maar over tot de volgende editie. Laten we hopen dat de aanpassingen leiden tot een socialere en niet al te bureaucratische democratie.