Bemoeizucht van eigenwijze Minister van Financiën

Auteur: Dhr. Jorisz

The Minic heeft bedacht dat de kavelstaat niet onder de 80 mag duiken. Elke stad waar de kavelstaat toch onder de 80 gaat krijgt minder budget. Vijftien (!!!) procent minder om precies te zijn. Afgezien dat de straf behoorlijk hoog is, is de straf ook onterecht. Er is een hevige discussie gaande in de Volksraad en in het Ministerie van Financiën. Voel je gerust vrij om daarna gehakt te maken van The Minic, en geef, als je in de Volksraad zit, je mening en stem voor de beleidsmotie die is ingediend tegen deze waanzinnige verandering.

Hieronder zal ik alle argumenten voor en tegen zetten. Lees ze goed door en bedenk wat jij belangrijker vind.

Voor:
1) Vorige ronde was de straf van automatische daling van de kavelstaat blijkbaar niet effectief genoeg
2) Er is een kans dat kleine handelaren hun winkel niet kunnen uitbreiden door een te lage kavelstaat.
3) Bomenexims zijn ook goed voor Roebelarendsveen omdat er zagen nodig zijn om ze te kappen wat ijzer oplevert
4) Deze regel zal een gevarieerder exportbeleid creëren

Tegen:
1) Burgemeesters moeten eigen beleid kunnen voeren.
2) The Minic heeft al restricties gegeven en al een manier aangegeven hoe je budget verdient. Dit nu veranderen zal het plan van aanpak van burgemeesters in de war schoppen, omdat ze nu opeens veel meer parken moeten bouwen.
3) Het zal zorgen voor een éénzijdiger exportbeleid (voornamelijk in Roebelarendsveen) omdat ze meer gedwongen worden parken te bouwen (wat voornamelijk bomen en hout kost)
4) Er is al een straf opgelegd door de Federals voor een lage kavelstaat. Het is niet de Minister zijn verantwoordelijkheid om dubbel te straffen.
5)Afgezien van de straf van de Federals, wordt de stad met de lage kavelstaat al belast met minder inkomsten door de begroting van de Minister.
6) De essentie van exports is om er geld op te verdienen en de handel te stimuleren, de nieuwe regel zorgt ervoor dat de handel amper gestimuleerd wordt. De essentie van exports valt dus weg.
7) De stemming voor de begroting is al begonnen. De stemmers zijn dus in de maling genomen door ‘voor’ te stemmen, aangezien een erg belangrijk punt in zijn beleid verandert.

Daarbij zijn de argumenten van The Minic zeer makkelijk te ontkrachten.

1) Vorige ronde was de straf wel effectief. De kavelstaat was erg laag. Echter woog dit nadeel niet op tegen de voordelen. Een goed gevarieerd exportbeleid van de burgemeester. Roebelarendsveen deed het erg goed vorige ronde, net zoals deze ronde. Kijk bijvoorbeeld naar de aandelen, die staan opvallend hoog. Waarom het aanpassen terwijl het goed gaat met de stad?
2) Het is vervelend als een handelaar zijn winkel niet kan uitbreiden, of het nou een kleine of een grote handelaar is. Maar is het het waard om zo’n regel te bedenken voor die enkele handelaar die er last van heeft? Bovendien komt het nu al soms voor dat de staat te laag is. Dat wordt simpel opgelost: Je vraagt een park aan bij je burgemeester, en die bouwt dan een park in de buurt, zodat je alsnog kan uitbreiden. Dat kan dan ook.
3) Die paar zagen die er meer door zullen worden verkocht is echt weinig. Het gaat dan misschien om 100 zagen. Terwijl 25 blokken ijzer voor een parkeerplaats al 250 ijzer is, veel meer. En dan heb je pas één parkeerplaats! Het is veel rendabeler om dus ijzerexims te zetten. Dat is veel beter voor de stad.
4) Er zal niet een gevarieerder exportbeleid komen hierdoor. Juist een eenzijdiger omdat de burgemeester verplicht is nu vaak alléén bomen en hout exports te zetten, omdat anders de inwoners kiezen voor meer rendabele exports. Bovendien is het niet de verantwoordelijkheid van de Minister van Financiën om een gevarieerd beleid te eisen, maar aan de burgemeester. Hij moet zich daar dan ook niet mee bemoeien.

Er moet nog wel worden toegevoegd dat volgens The Minic de burgemeester van Roebelarendsveen, Marcotjuh, zijn beleid mag aanpassen voor komende budgetverdeling. Hiermee zal hij wellicht iets minder inleveren dan men denkt. De Minister van Financiën verklaart ook dat door goed beleid van Marcotjuh de kavelstaat laag is. Marcotjuh had besloten om niet het aantal parken mee te nemen in de budgetbegroting. Hij scoort op andere punten heel goed, maar op dit punt erg slecht. Nu moet hij in die laatste gaan investeren.

Waarom The Minic overtuigd is van zijn gelijk blijft de vraag. Ik snap het niet. Bij mij komt het over als een eigenwijsheid die er snel uit moet gaan. De eerste roddels dat The Minic moet vrezen voor zijn leven doen al te ronde.