De nieuwe skillverdeling

Auteur: Dhr. Jorisz

Het is erg vroeg om de nieuwe skillverdeling te evalueren. Toch vallen er een aantal dingen op met de nieuwe skillverdeling. Er zijn een flink aantal mogelijkheden bijgekomen om te handelen met één account, maar ook een aantal dingen zijn feitelijk hetzelfde gebleven. Je ziet dat de grote, rijke, handelaar dezelfde strategie gebruikt: 8 skills op hout/steen/ijzer en 2 op de resources die erbij horen. Er is door deze nieuwe skillverdeling dus vrij weinig veranderd aan de top. De hout-, steen-, en ijzerhandelaren blijven de rijkste en hoeven niks te veranderen qua handel.

Wat opvalt, is dat ondanks dat er minder skills nodig zijn voor de meeste producten, er niet van alle producten veel worden gemaakt. Er is bijvoorbeeld maar één alarmenhandelaar en één chiphandelaar in Cyberië. De rest van de telefoonhandelaren is van Miniconomy Vennootschappen. Daarmee kom ik eigenlijk tot de kern van dit artikel. De grootste verandering van de skillverdeling is niet alleen verandering van de skills in alle producten, maar vooral de MV’s zijn anders.

Veel handelaren die voorgaande handelsperiodes een MV opstartten met twee producten, simpel als tweede handelsmanier (met weer 10 nieuwe skills), voelen zich nu tamelijk machteloos met de MV’s. Het is namelijk niet meer mogelijk om nog 10 skills te investeren met een MV. Je kunt nog maar in één soort product/dienst skills zetten. Dus bijvoorbeeld in alléén olie graven, alléén scheppen of alléén telefoons. Maar een combinatie van scheppen en zagen, of van olie met plastic, is er niet meer bij. Dit beperkt ontzettend veel de handel van de MV’s. Want veel producten leveren in hun eentje vrij weinig op. Zeker de producten waar ook al aardig wat concurrentie in zit. Scheppen MV’s lonen niet heel erg, en hetzelfde geld voor bijvoorbeeld MV’s in camera’s en alarmen. Het enige product wat gegarandeerd staat voor winst is een MV’s die telefoons maakt. Tenminste, als niemand anders ze al maakt.

Het is de bedoeling van de overheid geweest dat er door de verandering in skills bij MV’s meer MV’s in de dienstverlening te laten gaan. Bijvoorbeeld het taxivervoer. Maar vele handelaren voelen er weinig voor om veel werk te verzetten voor, als het goed gaat, een paar duizend I-shell winst.

De nieuwe tactiek voor MV’s moet wellicht nog worden uitgevonden. Maar het lijkt erop dat het waarin je ‘gewoon’ 50.000 I-Shell winst kon maken met een MV, definitief voorbij is.