Enkele bedenkingen van Goudie

Auteur: Goudie

Ik heb de laatste paar handelsperiodes opgemerkt hoe makkelijk het is om als ervaren speler in de top 20 te eindigen. Hiernaast is het (spijtig genoeg) ook opvallend hoeveel mensen die een account aanmaken op korte tijd er de brui aan geven. Een combinatie van het niet volledig snappen van het spel en het maken van beginnersfoutjes resulteert maar al te vaak in lage verkoopcijfers, weinig winst en het niet concurrentieël kunnen zijn met grote handelaars.

Grotere handelaars hebben aan de andere hand een betere bevoorrading (meer levermogelijkheden en betere prijzen), sluiten maar al te vaak prijskartels (of laten de prijs simpelweg zonder afspraken niet meer zakken omdat ze begrijpen dat de gevraagde hoeveelheid toch constant blijft en de andere aanbieders toch direct zullen volgen bij een prijsverlaging…).

Een doorgedreven aanpassing is daarom nodig zodanig dat er een drastische verandering komt, wat zal resulteren in meer speelplezier en een grotere MC-gemeenschap.

Een eerste aanpassing zou het in gebruik nemen van vlottende minimum- en maximumprijzen per continent (respectievelijk Virtua, Cyberië en Digitalië). Een tweede aanpassing zou het verlagen van de aankoopmogelijkheden van een speler bij 1 andere speler zijn. Deze staat nu op 75% van die zijn omzet, wat veel te veel is om echt concurrentie aan te moedigen. Een % van rond de 50, of zelfs 25% zou de verplichting creëren van grote spelers om ook meer bij kleine handelaren te gaan kopen wat de marktwerking verbeterd. Door deze maatregel gaan er ook meer kleine handelaren blijven spelen en geïnteresseerd blijven in het spel als je er verder over nadenkt.

De vlottende minimum- en maximumprijzen (die berekend kunnen worden op de gemiddelden van vorige aankopen in dit continent) zorgen er daarnaast voor dat iedereen de kans krijgt om winsten te genereren en dat niet alleen de consument en/of producent het grootste deel van de verdiensten opeist. Een andere mogelijkheid om marktdominantie en maximumprijzen aan te pakken kan ook een alternatieve exportvorm zijn. Deze kan door de major aangevraagd worden en exporteert goederen van 1 stad naar de andere om schaarste op te lossen en prijzen te drukken (uiteraard kan deze exportvorm alleen maar intercontinentaal).

Een laatste hekelpunt zijn subjes. Veel subjes worden gebruikt om goedkope grondstoffen aan grote handelaren te leveren, mainroad-kavels (kavels aan de hoofdstraat) worden soms opgekocht op dag 1 en aangewend voor andere bevriende handelaren e.d.

Een idee om het werk van de CBI makkelijker te maken en deze te verminderen is om het maximaal aantal accounts dat je mag hebben te verminderen tot 2 waarvan er maximaal 1 mag handelen. Een algemeen verbod meer dan 2 wegkavels aan te kopen (met als uitzondering spelers met beroep REA) lijkt me ook wel op zijn plaats.

Ik hoop dat op korte termijn een van deze ideeën kan geïmplementeerd worden en ik hoop tevens dat ik sommige van jullie heb geïnspireerd om ook voor deze ideeën te ijveren.

M.v.g. Goudie