Evaluatie kabinet the mister III

Auteur: bonanza

In principe ben ik snel klaar. Dit kabinet bestaat zelfs niet meer. Ondertussen heeft het kabinet Rednax IV de leiding al overgenomen. Het spreekt voor zich dat er nog geen uitspraken gedaan kunnen worden over de prestaties van Rednax, dus houden we het voorlopig maar op the mister II.

Op het Ministerie van Financiën, onder leiding van The Minic verliep deze handelsperiode alles vrij vlot. In tegenstelling tot vorige periode werd de begroting op tijd voorgesteld en goedgekeurd. Het perfecte parcours werd even onderbroken door een nieuw ingestelde regel in verband met kavelstaat. Een te lage kavelstaat zou resulteren in een boete. Inwoners van Roebelarendsveen waren niet bepaald blij met deze plotse regel en haalden alles uit de kast om de regel te elimineren.

Ook op het Ministerie van Justitie kunnen we niet veel aanmerken sinds Jorref de fakkel van Whooty, ontslagen wegens inactiviteit, overnam. Er waren enkele problemen gerezen rond de aanwezigheid van Rednax in de ‘Rechtersoverleg’ club, terwijl er een zaak werd afgehandeld waar hij een rechtstreeks voordeel uit zou kunnen halen (namelijk het afzetten van oud-president the mister). De minister kreeg het even moeilijk door een storm van kritiek, maar kon op het nippertje een vertrouwensstemming of een motie ontwijken en staat steviger dan ooit recht.

In de laatste editie van vorige handelsperiode had ik het Ministerie van Onderwijs niet bepaald met lof overgoten. Minister Salvatore Maranzano heeft echter deze handelsperiode bewezen dat hij weldegelijk een goed onderwijssysteem heeft uitgebouwd. Er waren verschillende studenten die een examen hebben afgelegd. Toch bleef ook zijn ministerschap deze periode niet onbesproken. Zo sloot hij zonder schijnbaar overleg een school nadat bleek dat de directeur van de school toegang had tot de examenvragen. Er volgde een enorme discussie, waarna zelfs gedreigd werd met een motie. De minister kon de crisis echter van zich afschudden door een gesprek met de schooldirecteur aan te gaan.

Het kabinet beging vorige handelsperiode nog een misser, waarvan we nu pas het resultaat zien. Er werd een internationaal akkoord afgesloten tussen Digitalië, Virtua en Cyberië op onderwijsvlak, waarin minimumstandaarden worden opgelegd en de belofte tot wederzijds onderwijs. Op zich een nobel doel (het is het eerste officiële internationale akkoord ooit in de Federatie), maar de regeringen in alle landen zijn één cruciaal element vergeten. Het inlichten van collega’s of volksraden. Zo moesten we in het midden van deze handelsperiode plots vernemen dat er een akkoord was. Zowel voor Virtua als voor Cyberië was dit een ware schok, aangezien in Virtua de BoC al vernieuwd was en plots te weten kwamen dat ze zich moesten houden aan regels die hun voorgangers hadden opgesteld. In Cyberië deed zich hetzelfde voor en vernamen Volksraadleden dat ze compleet buiten spel waren gezet. Een regering in periode X heeft bepaalde regels opgesteld waaraan de regering in periode Y zich nu moet houden, zonder enig overleg met de Volksraad, zonder enige communicatie. Een grove schending en miskenning van de macht van de Volksraad.
Na lang aandringen kwam het dan toch tot een stemming en die dreigt slecht af te lopen. Momenteel is een meerderheid van de stemmen tegen het voorstel, wat problemen kan opleveren. De regering heeft namelijk een perfect legaal bindend akkoord gesloten (inspraak van de Volksraad is niet wettelijk vereist), maar de Volksraad keurt dat akkoord nu wel af. Hoe dat verder moet lopen is nog niet duidelijk, maar vast staat dat de volgende regeringen wel twee keer zullen nadenken alvorens ze in alle stilte een internationaal akkoord afsluiten.

Kortom, dit kabinet heeft het op beleidsniveau zeker niet slecht gedaan, al heeft het gedurende de periode wel enkele obstakels moeten zien te overwinnen. Het afsluiten van het internationaal akkoord zonder instemming van de Volksraad was dan wel een grote fout, de bedoeling erachter juich ik zeker toe.
Dit kabinet krijgt van mij een 7.5/10.