Brief van Lisaa

Auteur: Lisaa
Vertaald door: Centaura

Dit is een brief, geschreven door Lisaa, die openbaar gemaakt werd in de club ‘Virtuan Bar’. Ik wil hem graag publiekelijk stellen in de hele Federatie wegens het belang ervan. Als je akkoord gaat met het meeste dat in de brief geschreven staat, mail dan naar Lisaa of laat je stem horen in Virtua Bar. Van zodra meer dan 500 inwoners van de Federatie dit kleine documentje ondertekend hebben zouden de Federals er even bij stil staan, meer dan ze nu zouden doen.

De brief:
“Beste Federatie,
Eerst en vooral: dank u Riemer_1990, om me moderator te maken van deze club. Maar nu ter zake: Miniconomy, het spel zelf, is aan het inzakken. Inzakken zoals de aandelenmarkt in het begin van 2009 in het echte leven.
Ik ga deze inzakking van Miniconomy uit de doeken doen. Er is het spelmanagement, met Wouter op kop en daarnaast de Federal Government met de drie Federals: Federal Assistant, Manager en Coordinator. Zij werken hard om dit spel zeer vermakelijk te houden! We zouden hen daarvoor ook moeten bedanken. Wouter werkt echter harder dan we ons ooit zouden kunnen voorstellen om nieuwe ideeën te bedenken en om ze te scripten. Als spelers hierbij hun hulp aanbieden, weigert hij dat, want Miniconomy is zijn kind. Maar waarom eisen we zoveel van hem? Hij heeft ook een leven; hij heeft slechts evenveel tijd als wij hebben. Daarom wil ik dat we onze keel luid openzetten en onze stem hoorbaar maken, zodat hij toch iemand toelaat om hem te helpen!
Vervolgens het economisch aspect: de internationale handel werkt niet want in elk land is alles wat je nodig hebt reeds aanwezig. We leven van export, niet van handel. Dat is dus, naast het vele werk van Wouter, een probleem.
Ook de politiek vormt een probleem. Heb jij ooit een ambassade gezien van jouw land die in een ander land gevestigd werd? Ik in ieder geval niet. Het hele politieke systeem is irrealistisch, net als het sociale aspect en de handel. Niets aan dit spel is dus realistich. Ik zag nog nooit een “Oudenbosch*”-aandeel… De wereldeconomie in het echte leven is gebaseerd op oorlogen en levensnoodzakelijke behoeftes. Maar in Miniconomy kan ik gerust overleven zonder iets te doen. Ik ga niet sterven van de honger door drie weken niets te eten! We hebben overigens ook geen CO2 probleem…
Het hele verhaal dat weergegeven wordt op de frontpage van Miniconomy, vind ik niet terug in het spel zelf. Wat Miniconomy nodig heeft is een groots verhaal, in de aard van “Frontier**”. Een verhaal dat elke ronde verandert. Deze rondes moeten overigens langer worden en er moet een goede Verteller komen.
Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel en wat ik wil!

Noot:
*: Oudenbosch is de stad waar ik woon.
**: Frontier is het idee van m1n1conomy.

Hartelijk bedankt om dit te lezen! Wat je er ook over denkt, je helpt Miniconomy door je mening te geven, dat is nuttiger dan gelijk wat anders. Miniconomy staat op zijn laagste punt ooit wat betreft mijn interesse ervoor.
Bedankt om dit te lezen,
Lisaa en ook een beetje Sesam. Moge vele anderen hiermee instemmen!