Evaluatie kabinet The Minic I

Auteur: bonanza

Er zijn niet veel woorden nodig om deze handelsperiode te omschrijven. Goed, beter best. Al moeten we dat toch enigszins nuanceren. Akkoord, er was enorm veel activiteit. Akkoord, er werd wat verwezenlijkt deze periode. Het Parlement wordt terug ingevoerd en dat is zo goed als volledig te danken aan president The Minic die zijn schouders onder het project heeft gestoken.

Maar, misschien heb je niet echt gemerkt dat er een team stond. Het kabinet bestond uit méér dan één man. Maar hun inbreng lijkt eerder beperkt. Minister van Onderwijs Massive Man heeft welgeteld 30 posts in de VolksRaad. De helft van de tijd was er geen school en van het zielige aantal mensen dat examen wilde doen weten we niet of ze al dan niet geslaagd zijn of zelfs maar examen hebben afgelegd. Zijn al deze punten van kritiek de schuld van de Minister? Deels. Hij heeft weldegelijk moeite gedaan om het scholenprobleem aan te pakken, ook al was het dan nogal laat. Wat betreft het aantal examens, dat hangt natuurlijk ook vast aan het aantal scholen. Daarnaast is het vakantieperiode en dus zijn veel inwoners naar het buitenland.
Maar, misschien had een staatsschool die de andere vakken (die nu niet gevolgd konden worden) doceerde wel geholpen.

Het Ministerie van Justitie is zo mogelijk nog erger. Er waren drie rechtszaken deze periode, waarvan allen in het begin plaatsvonden. Minister kasper het spookje heeft slechts één post in de VolksRaad. Van goede communicatie met zijn controleurs kan dus niet gesproken worden. Misschien was dat niet nodig, maar men verwacht van een minister toch wel dat hij een inbreng heeft in de discussies.

Ten laatste hebben we nog het Ministerie van Financiën. Na zoveel periodes The Minic een andere minister zegt u? Niets van gemerkt. Het beleid van The Minic werd door Minister van Financiën Lindapinda86 letter per letter overgenomen. Soms kreeg je zelfs de indruk dat het de president zelf was die nog steeds het ministerie beheerde. Maar is dat per sé een slechte zaak? Zeker niet. The Minic is een uitstekende MvF en zijn beleid was steeds perfect in orde. Kan je een minister kwalijk nemen dat ze een dergelijk beleid voortzet? Niet echt, maar iets meer persoonlijke inbreng had in ieder geval het gevoel gegeven dat de president niet alle touwtjes in handen heeft.

Over touwtjes gesproken, we stipten al aan dat de president alle lof toekomt voor de herinvoering van het Parlement. Hij leidde zijn ministers met de strakke hand en hield de vaart in de discussies en de stemmingen. Moest het mogelijk zijn om alle functies te combineren, dan zou The Minic zijn mannetje kunnen staan.
Maar is dat wel nodig? De politiek is in Cyberië een belangrijk onderdeel van de samenleving. Hoort het geen teamspel te zijn? Hoort er niet meer samenwerking te zijn? Is het echt noodzakelijk dat de president zijn ministers onder totale controle houdt?

Goede vraag die niet meteen een oplossing biedt. Feit blijft wel dat er een degelijke politiek werd gevoerd die ook daadwerkelijk wat heeft opgebracht. De goede punten die ik toeken, 8,5/10, zijn daar een gevolg van. En nu weer hop naar de stembus om uw stem uit te brengen op de beste partij. Uw commentator zal ook de volgende regeringen onder de loep blijven nemen.